Vinuri Romanesti

La Săpata Fetească Regală 2011

Curiozitatea este, într-adevăr, una dintre cele mai motivante şi determinante calităţi ale omului, prin care acesta își explorează spontan ambianța și caută schimbări în structura sau dinamica acesteia. Probabil majoritatea viețuitoarelor sunt curioase pentru a supraviețui, dar omul a ridicat curiozitatea la rang de calitate fundamentală și o pune la baza tuturor conexiunilor și implicărilor proprii, fiind, de fapt, cea care-l împinge pe acesta să experimenteze şi să descopere lucruri noi. Lumea vinului este nu doar interesantă şi spectaculoasă, dar oferă şansa de a descoperi ceva nou în mod constant, datorită varietăţii mari de vinuri. Aici intervine curiozitatea, dorinţa de a experimenta, de a trăi acele momente divine, revelatoare, în care misterul din picăturile vinului ajunge să fie în sfârşit desluşit, înţeles.

La-Sapata

Iar despre vinul La Săpata Fetească Regală 2011, absolut firesc, curiozitatea ne-a determinat să aflăm mai multe despre el. Strugurii din care provine acest vin au crescut pe nişte dealuri din vecinătatea Dunării, în judeţul Tulcea, de la Crama Delta Dunării, în apropiere de Niculiţel. Săpata este un proiect dezvoltat de o colaborare româno-italiană, sub supravegherea lui Di Filippo Azienda Agraria din Umbria (www.vinidifilippo.com). În I.G.-ul Colinele Dobrogei, s-a trecut la agricultura biodinamică şi organică. Solul nu este lucrat mecanic, via fiind lucrată tradiţional, cu ajutorul plugului tras de cal, tocmai pentru a elimina absolut toate sursele de poluare. Tratamente fitosanitare sunt tot pe bază de plante, iar îngrăşămintele pentru fertilizarea solului sunt în totalitate provenite din surse organice. Dar să vedem şi vinul cum se prezintă.

Culoarea sa este una clasică, pentru un vin tânăr din soiul Fetească Regală, un galben discret cu unele reflexe verzui. Nasul său puternic floral, foarte delicat, slab la prima impresie, se deschide frumos şi este destul de fructuos. Cam acelaşi lucru despre gust, un pic unidimensional, cu accente de citrice, dominat de lămâi şi poate un pic de ananas şi un iz de miere. Un stil destul de reductiv, cu unele note ierboase şi o aciditate medie ce-i susţine corespunzător aromele. În acest caz nu a fost nevoie de o aciditate puternică, echilibrul fiind bun, cu siguranţa.

cr dd

Un vin curat, nu foarte complicat sau “profund intelectual”, ce respectă tipicitatea soiului. Crama Delta Dunării a fost prezentă la ultimul târg de vinuri Goodwine, din noiembrie anul trecut de la Romexpo. La Săpata Fetească Regală 2011 a fost premiat cu medalie de argint ( 87 de puncte) la Vinul Bio International 2011 din Germania, iar la Festivalul Strugurele de Aur, ce s-a desfăşurat la Jidvei anul trecut, a fost medaliat tot cu argint (86 de puncte).

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi