Agricultura ecologică (similară cu agricultura organică sau biologică) este un procedeu modern de a cultiva plante, a crește animale și a obține alimente numai prin utilizarea tehnologiilor care se apropie foarte mult de legile naturii. Mai exact utilizarea fertilizanților, pesticidelor, stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a antibiotice fiind interzise cu desăvârșire.
Din aceste considerente, agricultura ecologică se deosebește fundamental de agricultura convențională, obținerea produselor ecologice fiind reglementată de reguli și principii de producție stricte. Și-n zona viticulturii există producători care au implementat agricultura ecologică, precum Crama Delta Dunării, situată în județul Tulcea, podgoria Sarica Niculițel. Unde au poposit niște italieni pasionați de vie, care reușesc să producă vinuri din soiuri autohtone pe nedrept uitate. Cum este și Băbeasca Neagră.
Am întâlnit recent o Băbească Neagră din 2012, interesantă și expresivă. Vorbim despre La Sapata Băbească Neagră 2012, un vin roșu sec, cu o culoare rubinie intensă, nas ce aduce arome de fructe roșii de pădure, cireșe, cireșe amare. Gustul său este neted, catifelat, regăsim arome de cireșe, vișine și ceva note condimentate.
Un vin expresiv (pentru o Băbească Neagră), ce se vrea a fi ușor de înțeles și de apreciat, alături de preparate tradiționale (cum sunt cele de sărbătorile Pascale). Iată și un clip de prezentare a viei celor de la Crama Delta Dunării, în care vedem metodele tradiționale (agriculturii ecologice) de îngrijire a plantelor de viță de vie.