Vinuri Romanesti

La Planta Tempranillo 2010

Bodegas Arzuaga Navarro a fost fondată relativ recent, în anul 1993, dar acest lucru se pare că nu a reprezentat un impediment pentru recunoaşterea calitativă, într-un timp relativ scurt, a unora dintre vinurile sale. Podgoria La Planta, situată în Spania, în zona renumită pentru vinurile sale roşii – Ribera del Duero, mai precis în Quintanilla de Onésimo, lângă Valladolid, are în exploatare 370 de hectare de viţă de vie, plantată preponderant cu soiul Tempranillo şi completată cu un procent mic de Cabernet Sauvignon şi Merlot.

Echipamentele de vinificaţie folosite sunt moderne, crama fiind echipată cu tehnologie de ultimă oră, iar în rezervoarele sale de oţel inoxidabil se pot stoca până la un milion de litri de vin. arzuaga-la-plantaUlterior, pentru maturare, vinul este depozitat şi păstrat în baricuri franţuzeşti şi americane, tocmai pentru a dobândi un gust fin şi a-și desăvârși aromele deosebite. În numai câţiva ani, familia Arzuaga Navarro a fost capabilă să dezvolte vinuri roşii de calitate, îmbinând excelent tradiţia cu tehnologia modernă.

La Planta Tempranillo 2010, un vin provenit din zona Ribera del Duero, este produs integral din soiul de struguri Tempranillo, dintr-o vie unică, cu vârsta de 20 de ani, situată la 900 m altitudine faţă de nivelul mării, plantaţă pe soluri argiloase-calcaroase cu pietre, cu o distanţă între butaşi de mai puţin de un metru. Strugurii sunt recoltaţi manual, iar după desciorchinare/zdrobire, macerarea şi fermentarea are loc în rezervoare din oţel, la temperaturi controlate. Ulterior vinul va mai poposi la baricat (în butoaie din stejar franţuzesc sau american) apoximativ 6 luni.

Vinul se prezintă cu o culoare curată şi luminoasă, de un roşu intens cu reflexii violete. Nasul său, o dată ce începe să se deschidă, începe să abundente, din ce în ce mai intens, în arome delicate de fructe roşii, amprentate de stejar, arome de pâine prăjită, cacao, lemn dulce şi ceva condimente. Gustativ, notele sale fructate sunt mult mai marcante decât în nas, iar aromele de cireşe negre, notele de pământ, nuci prăjite, piper discret, fructe confiate (dominant curmale) şi de fum (de la finisajul baricurilor), de lemn ars, sunt foarte bine integrate. Un vin rotund şi mătăsos, susţinut de o aciditate bună şi un postgust suficient de lung, elegant, precum și alcoolul bine integrat, chiar dacă se află la un nivel de 13,9% vol. Jumeirah Beach Hotel

Un vin spaniol frumos şi uşor de băut, moale, echilibrat, cu o maturare scurtă la baric (6 luni), timp suficient pentru a obţine un vin ce poate fi servit la orice ocazie. În 2011 a fost remarcat şi recompensat la Mundus Vini (Germania)  cu medalie de argint. Consumat la o temperatură de 18 grade Celsius, va însoţi perfect preparate din carne roşie prăjită, friptură de curcan, brânzeturi uşoare.

Ca fapt divers, am putea aminti faptul că trei dintre vinurile din portofoliul Cramei Arzuaga au fost selecţionate de către Hotel Burj al Arab, singurul hotel de 7 stele din lume. Printre aceste trei vinuri se regăseşte şi La Planta Tempranillo 2010, ales ca şi vinul casei la celebrul hotel din Dubai (foto credit for Hotel Burj al Arab: coolwallpaperz.info).

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi