Vinuri Romanesti

Epicentrum roşu 2011

Crama Gârboiu a lansat la ultimul târg de vinuri GoodWine, desfăşurat toamna trecută, vinurile intitulate sugestiv “Epicentrum” (dacă ţinem cont de faptul că această cramă îşi are plantaţiile pe plaiurile vrâncene, iar activităţile seismice sunt destul de frecvente în zonă, strugurii săi se află chiar în epicentrul generator al unor astfel de mişcări telurice!). Vinul este unul roşu, sec, un cupaj realizat din soiurile Cabernet Sauvignon şi Merlot, recolta anului 2011. Vinul, ce a fost maturat în baricuri de stejar, se deschide amplu, cu arome directe, alternând fructele roşii de pădure, note de vişine şi prune coapte. Gustativ se menţine în aceleaşi note, cu tente mătăsoase, vanilate uneori, completate pe alocuri de urme zglobii de piper verde şi de un postgust mediu, cu urme de ciocolată neagră.

Este un vin încă tânăr, o evoluţie de un an sau doi la sticlă (nu i-ar strica) şi ar permite aromelor să se definească şi să exprime mult mai bine, să evolueze şi să completeze bine vinul. Un nivel de alcool ridicat, de 14,2%,  potenţează aromele şi se simte totuşi destul de puternic. Un Caberlot care şi-a făcut timid prezenţa pe piaţă dar care va evolua frumos, cu certitudine. Aşteptăm momentul optim să-i surprindem potenţialul său maxim.

Iar despre denumirea sa, chiar dacă unora le pare puţin mai pretenţioasă sau sofisticată, sincer îmi place ideea aceasta de centru, unde se află esenţa, ideea şi forţa unificatoare, locul de unde se naşte sau ia naştere ceva. epi 02Acel ceva sau acel „epicentru” este astazi vinul, iar ca să fim riguroşi până la capăt, mai bine spus gama de vinuri Epicentrum (formată din trei vinuri: cupajul pe care tocmai l-am evocat, un vin alb – cupaj Şarba şi Plăvaie, un rose – din Merlot şi Cabernet Sauvignon).

Despre Epicentrum roşu 2011 putem conchide că se află încă în faza de evoluţie. Crama Gârboiu a reuşit în ultimii ani să obţină rezultate remarcabile cu vinuri care au încântat şi încântă pasionaţii: Fetească Neagră Bacanta 2009, Plăvaie 2010, Livia Sauvignon Blanc 2010 sau Şarba Livia 2009. Aşa cum remarca Eugen Telişcă, directorul de vânzări al Cramei Gârboiu, vinurile sunt realizate cu mare atenţie, pasiune şi măiestrie, de către o familie care crede în vinul adevărat, corect şi curat. Lucru perfect valabil, de care ne-am convins şi noi, cei ce ne-am aflat câteva momente în epicentrul vinului roşu!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi