Vinuri Romanesti

Degustare Vinuri Budureasca

Restaurantul Rock’n Pasta a organizat vineri, 25 ianuarie a.c., o degustare de vinuri, împreună cu Budureasca, un producător deja consacrat pe piaţa de profil din România. Vinurile prezentate au fost: Budureasca Fumée sec 2011, Budureasca Rose sec 2011 şi Shiraz 2011 sec. Sub prezentarea somelierului Marius Stoica, vinurile au reuşit să impresioneze şi să-i surprindă plăcut pe cei prezenţi. Dar să vedem cum s-au prezentat acestea. Despre Fumé-ul sec putem preciza că este un cupaj obţinut din soiurile strugurilor Riesling, Pinot Gris şi Sauvignon Blanc, în proporţii egale. Este un vin cu o culoare aurie deschisă, ce este caracterizat olfactiv printr-un „mix” excelent între aromele florale şi cele uşor picante.

Bud 01Gustul său este puternic, fructat, caracteristic cupajelor de vinuri albe, aromele sale fructate ce se întrepătrund discret şi armonios dau acestui cupaj savoare, rafinament şi distincţie, cu un alcool (13,5%) bine integrat, susţinut elegant de aciditatea vinului (destul de echilibrată). Pe final rămân aceleaşi arome proaspete de fructe, completate de note de vanilie şi o tentă de iarbă cosită. Budureasca Fumé sec 2011, a primit şi o binemeritată recunoaştere internaţională, fiind medaliat cu Argint 3 stele la concursul International Premium Select Wine Challenge 2012.

Rose-ul sec face parte din aceeaşi gamă de vinuri destinate segmentului Horeca (cu eticheta neagră), fiind realizat dintr-un cupaj de Fetească Neagră (50%) şi Pinot Noir (50%). Culoarea sa este un roz mai închis, intens, asemănător rodiei coapte şi proaspăt tăiate, cu un nas ce debutează exploziv, cu note de fructe văratice şi căpşuni.

Bud 02Gustul este puternic, proaspăt, dominat de notele fructate de căpşuni, cireşe, puţină astringenţă de coacăz negru şi citrice discrete pe final. Este un vin care şi-a atins potenţialul şi este momentul să predea ştafeta celui ce va fi produs din recolta anului 2012. La Mondial du rose 2012, ce s-a desfăşurat anul trecut la Cannes, i s-a conferit medalie de aur (asta chiar în patria vinurilor rose!).

Despre cel de-al treilea vin al serii, şi cel care va avea un cuvânt de spus peste vreo 2-3 ani, Shiraz 2011 sec, este un vin de culoare rubiniu închis, cu arome olfactive complexe, ce amintesc de condimente, fructe negre şi note de stejar. Cu un gust puternic de fructe de padure, cu o buna integrare a taninilor de stejar, Shiraz este un vin robust, fructat, ce se simte rotund, gustul său fiind clar influenţat de de barique-rile prin care s-a odihnit şi de terroir-ul unde au crescut strugurii. Cu timpul, evoluţia sa va completa paleta de arome, acestea devenind mai complexe, mai interesante, rezultând un vin de o eleganţă considerabilă şi o longevitate pe măsură.

Acest Shiraz promite, prin minunatul său buchet ce amintește de fructele negre de pădure, condimente, ciuperci, fum, tutun.Bud 03 Densitatea sa este peste medie, cu un înalt nivel de acid tanic, fiind un partener al mâncarurilor condimentate, al cărnii de miel, al vânatului, de preferință marinat în vin roșu cu piper negru. Este extrem de blând şi delicat, cu toate că este un vin foarte tânăr şi are un nivel de alcool peste medie (undeva la 14,5%), fiind completat de un final lung, plăcut. O seară reuşită, o prezentare pe măsură, un public ce a început să fie receptiv şi interesat de vinurile româneşti de calitate.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi