Vinuri Romanesti
Degustare de Vinuri Jidvei
Vinurile produse de Jidvei sunt prezentate frecvent în locaţii centrale din Bucureşti, în seri tematice dedicate vinurilor. În cadrul restaurantului Bellini, somelierul Bogdan Dumitrescu a fost cel care a prezentat o selecţie de vinuri premium de la Jidvei. Primul vin a fost rose-ul gamei Mysterium. Un vin sec, format din cupajarea soiurilor Syrah şi Cabernet Sauvignon, ce are o culoare mai deosebită (să nu-i spun tot misterioasă), ce se aseamănă rodiei (nicidecum foii de ceapă sau somonului), cu arome complexe care te întâmpină delicat şi prelung şi din care răzbat nuanţe de cireşe negre, rodie şi caramel.
Gustul său debutează cu un atac fructat, completat de o aciditate perfectă, spre final misterul fiind dezvăluit de aromele fructelor roşii. Un rose produs după o metodă tradiţională din regiunea Provence, Franţa (patria vinurilor rose). Şi dacă tot am amintit de Franţa, să nu omitem faptul că rose-ul acesta, a fost recompensat cu o medalie de argint la recentul campionat mondial al vinurilor rose, ce s-a desfăşurat la Cannes.
Mergând cu prezentarea puţin mai departe, Ana Chardonnay a fost cel de-al treilea vin, un vin ce adună parcă în picăturile sale esenţe deosebite, asemănătoare aromelor de miere şi piersică galbenă, bine coaptă, cu note discrete. Un vin reuşit, ce a împrumutat din specificitatea zonei Târnavelor, ce se remarcă printr-un gust puternic şi o persistenţă aromatică perfectă. Un Chardonnay ce a făcut cunoştinţă cu baricul şi care poate fi învechit câţiva ani cu succes.
Vinuri premium româneşti ce merită apreciate şi remarcate, în special datorită schimbării de abordare în vinificaţie şi cooptării în echipa Jidvei a vinificatorului francez Mark Dworkin, cel care alături de Ioan Buia a imprimat aceste elemente de noutate, de stil, de inedit, reuşind să creeze vinuri complexe, clasice, pline de rotunjime, echilibru şi rafinament.