Vinuri Romanesti

Degustare de Vinuri Jidvei

Vinurile produse de Jidvei sunt prezentate frecvent în locaţii centrale din Bucureşti, în seri tematice dedicate vinurilor. În cadrul restaurantului Bellini, somelierul Bogdan Dumitrescu a fost cel care a prezentat o selecţie de vinuri premium de la Jidvei. Primul vin a fost rose-ul gamei Mysterium. Un vin sec, format din cupajarea soiurilor Syrah şi Cabernet Sauvignon, ce are o culoare mai deosebită (să nu-i spun tot misterioasă), ce se aseamănă rodiei (nicidecum foii de ceapă sau somonului), cu arome complexe care te întâmpină delicat şi prelung şi din care răzbat nuanţe de cireşe negre, rodie şi caramel.

Gustul său debutează cu un atac fructat, completat de o aciditate perfectă, spre final misterul fiind dezvăluit de aromele fructelor roşii. Un rose produs după o metodă tradiţională din regiunea Provence, Franţa (patria vinurilor rose).  Şi dacă tot am amintit de Franţa, să nu omitem faptul că rose-ul acesta, a fost recompensat cu o medalie de argint la recentul campionat mondial al vinurilor rose, ce s-a desfăşurat la Cannes.

Alt vin din aceeaşi gamă este un cupaj, sec, format din trei soiuri binecunoscute în podişul Târnavelor, Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc. Tonurile celor trei vinuri se întrepătrund armonios, cu senzaţii gustative aromatice de citrice proaspete, note picante de piper şi ardei verde, miros de liliac şi iasomie, susţinute de o prospeţime ameţitoare. Misterul său este pus în valoare de specificitatea soiurilor care-l compun.

Mergând cu prezentarea puţin mai departe, Ana Chardonnay a fost cel de-al treilea vin, un vin ce adună parcă în picăturile sale esenţe deosebite, asemănătoare  aromelor de miere şi piersică galbenă, bine coaptă, cu note discrete.  Un vin reuşit, ce a împrumutat din specificitatea zonei Târnavelor, ce se remarcă printr-un gust puternic şi o persistenţă aromatică perfectă. Un Chardonnay ce a făcut cunoştinţă cu baricul şi care poate fi învechit câţiva ani cu succes.

Maria  Pinot Gris  a reprezentat ultima alegere a acestei seri şi a acestei selecţii de vinuri de la Jidvei.  Un vin remarcabil, cu un arome intense, deopotrivă florale, completate excelent de note fructuoase. Arome sale sunt dominate de nuanţe de ananas şi o aciditate considerabilă, ce se combină frumos într-un echilibru final remarcabil.

Vinuri premium româneşti ce merită apreciate şi remarcate, în special datorită schimbării de abordare în vinificaţie şi cooptării  în echipa Jidvei a vinificatorului francez Mark Dworkin, cel care alături de Ioan Buia a imprimat aceste elemente de noutate, de stil, de inedit, reuşind să creeze vinuri complexe, clasice, pline de rotunjime, echilibru şi rafinament.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi