„Sfântul Ștefan s-a arătat un apărător al credinței adevărate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră. A fost acuzat că a adus blasfemie lui Moise și lui Dumnezeu. Atunci când Caiafa a întrebat dacă cele ce se mărturisesc despre El sunt adevărate, Sfântul Ștefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și ca iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. Furioși, evreii au cerut uciderea lui cu pietre.
După ce L-a văzut pe Mântuitorul Hristos în chip minunat în slavă, stând de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine și pentru cei care îl omorau: „Doamne nu le socoti lor păcatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Locul uciderii Sfântului Ștefan a fost în valea lui Iosafat. Având în vedere ca în vremea aceea cei care erau uciși cu pietre nu puteau fi înmormântați în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ștefan a fost pus în mormântul unui creștin. Moaștele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o întreită viziune.
Când i s-au descoperit moaștele, pe mormântul său scria „chiliel”, care în limba ebraică înseamnă „cununa”, pentru că într-adevar el a luat, cel dintâi dintre creștini, cununa muceniciei. Numele este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroana”, „ghirlandă”, „cununa” (cu care erau încununați învingătorii). La noi, formele curente au fost și sunt Ștefan și Ștefan(i)a, diminutivele mai ales Fane, Fănel, Fănica, Fănița, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc și diminutivele Ștefanel sau Ștefăniță, mai rar Ștef(i). Mai recent a apărut și forma feminina Ștefanela (ce pare să fi prins mai bine decât vechea Ștefanida – numele unei mucenițe trecute în calendar).” (sursa:crestinortodox.ro)
Crama Oprişor vine în întâmpinarea acestei sărbători creştine, cu un vin deosebit din gama Cupola Sanctis, cu un nume mai mult decât sugestiv: Sfântul Ștefan.Vinul este un cupaj, realizat din combinarea soiurilor roşii Cabernet Sauvignon şi Merlot, ce debutează la nas cu note sobre, care anunţă un vin ce se exprimă intens, ce se deschide repede şi discret spre note uşor fructate.
Gustul său încântător cuprinde note de fructe roşii, dulceţuri şi gemuri, fiind îmbrăcat parcă într-o catifelare tandră de cacao şi taninuri fine, echilibrate, cu un alcool (13,5%) ce încă de simte destul de puternic. Postgustul este lung, dezvăluind aceleaşi note plăcute de fructe roşii de pădure.Vinul face parte din gama “Cupola Sanctis“, alături de alte vinuri de autor, scoase pe piaţă în serii limitate, fiecare sticlă în parte având o formă de prezentare impecabilă, perfectă pentru a fi oferită în dar la ocaziile speciale.