“Într-o variantă caracteristică a folclorului, în care este conservat mitul Paparudei, invocația magică e adresată direct Paparudei ca unei zeiţe: „Paparudă, rudă/ vino de te udă/ ca să cadă ploile/ cu gălețile,/ paparudele/ să dea porumburile/ cât gardurile”, ritualul, având o dată tradițională fixă (marți în a treia săptămână post-pascală, dar și ori de câte ori e secetă prelungită, în lunile iunie și iulie), este ceva magic, aparținând tipologiei cultelor agrare și cu totul deosebit de vrăjile practicate de cărămidari și solomonari, pentru legarea sau dezlegarea ploii: în timp de secetă, tinere fete execută Jocul Paparudelor, ca figurante ale unui dans rudimentar, în fuste simbolice de frunze; concomitent, femeile din sat le stropesc cu găleți de apă” (wikipedia.org) .
Cramele Recaş au dorit să transmită din semnificaţiile acestui vechi ritual, împrumutând unui vin numele acestuia, un Pinot Gris, companion pe timp de vară ce are menirea să stingă setea aprigă când este arşiţa mai intensă. Acest vin a fost realizat pentru piaţa externă şi promovat ca atare pe pieţele tradiţionale consumatoare de vin, fiind chiar medaliat cu un bronz, anul trecut, la Decanter World Wine Award. Vinurile produse de Cramele Recas încep astfel să câştige treptat teren în Marea Britanie (asta şi datotita lui Philip Cox, unul dintre acţionarii de la Cramele Recas, ce-şi are originile în bătrânul Albion). Noua gamă de vinuri premium de la Cramele Recas, Paparuda, a fost listată la Adnams (un important operator de pub-uri, baruri si magazine de specialitate la nivel naţional în U.K.). În prima faza soiurile din această gamă sunt Pinot Grigio şi Pinot Noir. Aceleaşi vinuri vor fi listate şi la Tanners, tot un importator şi operator foarte important în domeniu.
Pinot Grigio este denumirea italiană pentru soiul de struguri Pinot Gris. Doar stilul în care se vinifică de obicei Pinot Grigio este distinctiv, pentru că Pinot Gris şi Pinot Grigio sunt de obicei tratate ca soiuri diferite (chiar dacă au ADN-ul identic). Marketingul internaţional (din spatele vinurilor Pinot Grigio) este atât de puternic, astfel că pentru mulţi consumatori numele său este mult mai cunoscut decât originalul, Pinot Gris.
Paparuda Pinot Grigio 2011 se prezintă elegant, cu o culoare de un galben auriu limpede, nasul său amintind de arome plăcute, fructate, note de fân şi migdale prăjite. Gustativ acest vin sec, cu arome simple, curate şi armonioase, se aseamănă cu mărul verde, citrice şi ceva pere bosc pe final. Un mix de arome atrăgător, puţin picant, crocant în postgust, pe cerul gurii rămâne plăcut, cu note de grapefruit şi ananas. Servit bine răcit, merge perfect lângă peşte la grătar, calamar pane, salate şi aperitive uşoare. Pentru a facilita deschiderea mai uşoară a sticlei, producătorul a utilizat sistemul screwcap (cu filet), sistem ce a prins bine în occident, cel puţin la vinurile de consum sezonier care nu sunt destinate păstrării perioade mai îndelungate de timp. O iniţiativă lăudabilă de a promova (ce e drept timid deocamdată) vinurile româneşti.