Vinuri Romanesti

Crama Ţelna Muscat Ottonel 2009

Din renumita Cramă Ţelna din judeţul Alba provin vinuri cunoscute în ţară şi străinătate. Există mărturii potrivit cărora în 1173 vinurile de Ţelna erau atât de bine cotate în Ducatul Veneţiei încât, la stabilirea preţurilor maximale, ele au fost exceptate, adică încurajate. De asemenea, în Ducatul Veneţiei s-au construit 15 galere pentru transportul vinurilor de Telna spre Veneţia. De vinurile produse la Crama Ţelna s-a bucurat şi Matei Corvin chiar la nunta sa. Tot de la Telna în acele vremuri a plecat spre Statul Papal un vin preferat de papi şi cunoscut încă din antichitate, din timpul administraţiei.”

Crama Ţelna este situată în satul cu acelaşi nume, la o distanţă de 15 km. de municipiul Alba – Iulia, într-un vechi conac boieresc ce datează de pe la 1700, fiind săpată în dealul din spatele conacului, ce este în formă de U. Aici sunt încă păstrate vechile butoaie din stejar, cu vinuri (gata pregătite de comercializare la vrac, în pet-uri de 2 l), iar pe celelalte laturi, au fost introduse recipiente din fibră de sticlă, în care se introduce pentru început mustul şi apoi vinul, unde acesta stă până la îmbuteliere sau până este scos la vânzare, iar o parte trece în butoaiele de stejar. telna o1Cele patru sortimente comercializate sunt Fetească Regală – sec, Sauvignon Blanc – sec, Muscat Ottonel – demisec şi un cupaj Muscat Ottonel cu Fetească Regală – sec.

Am încercat un Muscat Ottonel 2009 demisec (D.O.C-C.M.D), de la Crama Ţelna, un vin ce nu se deosebeşte mult de tipicitatea soiului şi a zonei (centrul viticol Ighiu, jud. Alba). Vinul este unul clasic, cu o culoare galben intensă, limpede, cristalin, olfactiv fiind dominat de aromele florale specifice ce amintesc de flori de soc, miere de tei, flori de salcâm. Aromele sale gustative se menţin în acelaşi registru, fiind uşor astringent pe final, cu un postgust mediu şi cu senzaţii discrete uşor acide. Un vin corect ce merită consumat alături de preparate din peşte, fucte de mare, bine răcit, la o temperatură de 10 – 12°C.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi