RUSÁL//CA ~ce f. (în mitologia slavă) Ființă imaginară, ocrotitoare a apelor, cu chip de femeie frumoasă și cu coadă de pește, care ademenește tinerii și-i îneacă. /<sl. rusalka
Rusalca, în mitologia populară, era considerată spaima copiilor şi mai ales ameninţarea flăcăilor, centura de castitate montată direct în minţile băieţilor care începeau să arunce ocheade fetelor, se asemăna unei sirene malefice, o lostriţă păcătoasă cu forţe supranaturale, ce avea puterea să ia forma trupului de femeie, ce rătăcea prin păduri în căutarea bărbaţilor tineri, pe care-i ademenea în iazuri, râuri sau lacuri, pentru a-i îneca. Inspirat este descrisă de scriitorul M.I.Lermontov:
„Rusalka pe râul albastru plutea
Iar luna ardea peste ea;
Şi până la lună să-mproaşte voind
A valului spumă de-argint.
Şi râul vuind se ducea legănând
Toţi norii scăldându-i pe rând;
Cânta ea rusalka – şi vorbele-n salt
Suiau pân’la malul înalt.”
(M. I. Lermontov, „Rusalka”, volumul:„Poezii”, Editura Enciclopedică, 1956, p. 79.)
Crama Oprişor, aşa cum bine ne-a obişnuit, ne prezintă un vin complex (creat de enologul Liviu Grigorică), armonios, sofisticat, impresionant, ce poartă un nume pe măsură: Rusalca Albă. Vinul, cu indicaţie geografică (IG Dealurile Olteniei), este un vin sec, elegant, fiind un cupaj (din soiurile Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling).
Vinul ne întâmpină cu arome florale de primăvară și note de fructe tropicale (un mix de mango, pepene galben, banane, kiwi), fiind complex, proaspăt, cu final lung.
Cele patru soiuri de vin se întrepătrund discret, personalitatea fiecăruia ieşind la iveală alternativ, atât cât trebuie, tocmai pentru a putea remarca echilibrul şi fineţea aromelor sale, îmbrăţişate de mineralitatea şi aciditatea consistentă. Este un vin ce te ademeneşte întocmai ca o Rusalcă veritabilă!