Vinuri Romanesti

Crama Oprișor Rusalcă Albă 2015

RUSÁL//CA ~ce f. (în mitologia slavă) Ființă imaginară, ocrotitoare a apelor, cu chip de femeie frumoasă și cu coadă de pește, care ademenește tinerii și-i îneacă. /<sl. rusalka

Rusalca, în mitologia populară, era considerată spaima copiilor şi mai ales ameninţarea flăcăilor, centura de castitate montată direct în minţile băieţilor care începeau să arunce ocheade fetelor, se asemăna unei sirene malefice, o lostriţă păcătoasă cu forţe supranaturale, ce avea puterea să ia forma trupului de femeie, ce rătăcea prin păduri în căutarea bărbaţilor tineri, pe care-i ademenea în iazuri, râuri sau lacuri, pentru a-i îneca. Inspirat este descrisă de scriitorul M.I.Lermontov:oenolog.ro Crama Oprisor Rusalca Alba 2015

„Rusalka pe râul albastru plutea

Iar luna ardea peste ea;

Şi până la lună să-mproaşte voind

A valului spumă de-argint.

Şi râul vuind se ducea legănând

Toţi norii scăldându-i pe rând;

Cânta ea rusalka – şi vorbele-n salt

Suiau pân’la malul înalt.”

(M. I. Lermontov, „Rusalka”, volumul:„Poezii”, Editura Enciclopedică, 1956, p. 79.)

Crama Oprişor, aşa cum bine ne-a obişnuit, ne prezintă un vin complex (creat de enologul Liviu Grigorică), armonios, sofisticat, impresionant, ce poartă un nume pe măsură: Rusalca Albă. Vinul, cu indicaţie geografică oenolog.ro Crama Oprisor Rusalca Alba 2015 vin alb sec(IG Dealurile Olteniei), este un vin sec, elegant, fiind un cupaj (din soiurile Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling).

Vinul ne întâmpină cu arome florale de primăvară și note de fructe tropicale (un mix de mango, pepene galben, banane, kiwi), fiind complex, proaspăt, cu final lung.

Cele patru soiuri de vin se întrepătrund discret, personalitatea fiecăruia ieşind la iveală alternativ, atât cât trebuie, tocmai pentru a putea remarca echilibrul şi fineţea aromelor sale, îmbrăţişate de mineralitatea şi aciditatea consistentă. Este un vin ce te ademeneşte întocmai ca o Rusalcă veritabilă!

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi