Vinuri Romanesti

Crama Oprișor Caloian Rhein Riesling 2014

Caloian Rhein Riesling 2014 este un vin plăcut, ușor, cu o aciditate bine integrată, un post-gust suficient cât să te determine să mai vrei puțin. Şi când te gândeşti că, încet, încet, ziua devine din ce în ce mai lungă, temperatura îndrăzneşte să crească treptat, iar atunci nu ne rămâne gândul decât la zilele călduroase de vară, și, toropiți de zăduf, cu ce ne potolim setea.

Caloian Rhein Riesling 2014 are o culoare galben pai foarte deschis, aproape transparent, un nas ce aduce în prim plan arome vegetale dar și florale (destul de timide mai ales dacă este bine răcit). Gustativ regăsim note ierboase şi de citrice, având o mineralitate bună, fiind chiar exotic pe alocuri, de la aromele de mango, papaya şi citrice, prezente până la final. Îi acordăm 82p.

Moment bun să ne reamintim de ceremonialul Caloianului („ritualul pentru setea pământului”un obicei popular de aducere a ploii şi împotriva secetei din perioada precreştină), ritual ce se practică la o dată fixă: a treia zi de marţi după Paşte, moment în care au loc primele secvenţe ale ceremonialului (confecţionarea şi îngroparea păpuşii de lut) şi a treia zi, joi, când grupul se adună iarăşi la locul unde a fost îngropat Caloianul, se dezgroapă şi este adus în sat Zinfandel 2014 Crama Oprisorbocindu-l, aruncându-se bucăţi din el prin fântâni şi prin bălţi. Cu trecerea timpului, din păcate, a dispărut repartiţia actelor pe zile diferite, dar şi practicarea lui doar într-un anumit moment al anului…

Caloiene, Ene!
Cum ne curg lacrimile
Să curgă şi ploile.
Zilele şi nopţile,
Să umple şanţurile,
Să crească legumile
Și toate ierburile!

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi