Vinuri Romanesti

Crama Gîrboiu Livia Șarbă 2013

Postat in

„Șarba este un soi românesc de struguri albi obținut de către cercetătorul Gheorghe Popescu, de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești, prin încrucișarea a două soiuri de struguri: Tămâioasă Românească și Riesling Italian.

Șarba a fost considerat un soi semiaromat, el având la început, imediat după omologare, o aromă destul de intensă sugerând mirosul de trandafiri de dulceață. Soiul a fost omologat în anul 1972, denumirea fiind inspirată de Culmea Șarbei, locul cel mai înalt din regiune care asigură o panoramă spectaculoasă: o râpă adâncă de câțiva zeci de metri și în plan depărtat râul Milcov.” (sursa: http://ro.wikipedia.org/)

Livia Șarbă 2013, de la Crama Gîrboiu, este un vin alb sec, ce se prezintă cu o culoare galben pai deschis și inflexiuni verzui pe marginea paharului. Dezvoltă arome olfactive pline de prospețime, în prim plan revenind florile de tei, salcâm și mierea de albine, susținute de note vegetale, într-un mix echilibrat și persisitent.

Gustativ regăsim arome delicate de trandafiri de dulceață, flori de vară, miere și agrișe bine coapte. Un vin complex, cu aciditate ridicată, post-gust lung și echilibrat.

L-am încadra în categoria vinurilor de gastronomie, fiind un bun partener pentru asocieri culinare cu preparate din pește, fructe de mare, pui, salate de sezon. În imaginile de aici, puteți vedea propunerea noastră de asociere culinară cu acest vin.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version