Feteasca Albă este un soi destul de răspândit în România, adaptându-se foarte bine condițiilor climatice și având coacere timpurie (de regulă pe la mijlocul lunii septembrie). Acest soi se regăsește în podgoria Cotnari, dar și în alte zone din țară. În anii când condițiile sunt favorabile, acumularea de zaharuri în boaba de strugure depășește cu ușurintă 200 g/l, chiar 220 g/l.
Pornind de la aceste considerente, strugurii sunt numai buni pentru realizarea de vinuri de desert, dulci, care te cuceresc prin culoarea lor galben-aurie, prin maturare și învechire. Iar anul 1998 se pare că a fost unul în care Feteasca Albă s-a pretat pentru a fi vinificată cu rest de zahăr, iar evoluția sa la sticlă a devenit în timp remarcabilă.
Cotnari Fetească Albă Dulce 1998, din vinoteca producătorului moldav, cules la înnobilarea boabelor C.I.B. (moment în care pierderea apei prin supracoacere este completată de stafidire sau apariția mucegaiului nobil, care extrage apa din boaba de strugure concentrând astfel zaharurile fără a afecta compoziția acestuia), are o culoare galben pai intens, cu reflexe aurii, limpede, cristalin. Buchetul său aduce în prim plan note de evoluție la sticlă dar și flori de viță de vie, fructe confiate, tente discrete de coajă de portocale.
Gustul său este intens, este dominat de fagure de miere, struguri supracopți, fructe uscate (poame). Post-gustul fiind lung, amplu și persistent. Aciditatea destul de ridicată, îl susține elegant. Îi acordăm 85p. Recent a fost recompensat cu medalie de argint la IWCB 2015.