Vinuri Romanesti

Cotnari Fetească Albă Dulce 1994

În anii când condițiile sunt favorabile, acumularea de zaharuri în boaba de strugure depășește cu ușurintă 200 g/l, chiar 220 g/l.

Pornind de la aceste considerente, strugurii sunt numai buni pentru realizarea de vinuri de desert, dulci, care te cuceresc prin culoarea lor galben-aurie, prin maturare și învechire. Iar anul 1994 se pare că a fost unul în care Feteasca Albă s-a pretat pentru a fi vinificată cu rest de zahăr, iar evoluția sa la sticlă a devenit în timp remarcabilă.

Strugurii au fost culeși la înnobilarea boabelor C.I.B., moment în care pierderea apei prin supracoacere este completată de stafidire sau apariția mucegaiului nobil – care extrage apa din boaba de strugure concentrând astfel zaharurile fără a afecta compoziția acestuia. Vinul are o culoare galben pai intens, cu reflexe aurii.

Buchetul său aduce în prim plan notele de evoluție la sticlă dar și flori de viță de vie, fructe confiate, tente discrete de coajă de portocale. Gustul său este intens, fiind dominat de fagure de miere, struguri supracopți, fructe uscate (poame), completat de post-gustul lung, amplu și persistent, susținut bine de aciditatea încă ridicată.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi