Toți producătorii își doresc ca vinurile lor să fie apreciate, pentru obținerea lor fiind utilizate diferite tehnici de vinificație. Textura cremoasă, onctuoasă, pe care o conferă varietatea de struguri Chardonnay, sprijină aceste deziderate (pentru obținerea unor vinuri calitative), mai ales dacă ele sunt însoțite de un proces elaborat, de o muncă și o observație permanentă a ceea ce se întâmplă în cramă.
De cele mai multe ori oenologii reușesc să creeze vinuri cu arome intense, elegante. Așa cum se prezintă și Chateau Valvis Chardonnay 2011 Private Reserve, al Domeniilor Sâmburești, un vin alb sec, cu o culoare galben pai deschis, limpede, cristalin. Nasul se deschide cu arome vanilate de lemn de stejar, note florale plăcute, alături de citrice, pepene galben și grapefruit.
Gustul său debutează cu un atac direct, plin de prospeţime, cu note florale, inclusiv de strugure copt, coajă de pepene verde – ce-i conferă un aspect crocant. Notele vanilate sunt prezente, alternând cu tușe condimentate, aromate. Pe final apar grapefruitul și migdalele, ce se continuă într-un post-gust mediu, plăcut, ce-i conferă o eleganță caracteristică chardonnay-ului.
Vinul poate fi asociat cu diverse preparate precum salate ceva mai amărui, cu o oarecare astringență – cum ar fi cea de rucola, peşte (şi aici ne gândim la somon, anşoa, sardine, hering, chiar şi macrou), scoici, homari, crabi, creveţi cu lămâie, peşte afumat, caviar, brânzeturi, mâncăruri de pui cu sosuri albe, fructe de mare, preparate murate (măsline, capere), șuncă, brânzeturi gen Feta, sosuri acide, albe sau roşii (pe bază de muştar, lămâie, oţet balsamic), chiar şi la unele deserturi (nu foarte dulci).
La acest vin se simt plăcut urmele baricării, nu agresiv, ceva timp fiindu-i necesar să-și desăvârșească aromele. De regulă, scopul învechirii unui vin este acela de a-i permite să-și dezvolte și desăvârșească aromele în sticlă.
Păstrarea în tancurile de oţel inoxidabil tinde să-i mențină unui vin alb caracteristicile sale proaspete, fructate, în timp ce maturarea în butoaie de stejar tinde să-i dezvolte caracteristicile secundare, prin oxidarea lentă şi extragerea în timp, din baricuri, a taninurilor, aromelor fine, notelor de condimente, pâine prăjită și vanilie.
Iar Chardonnay-ul, dintre vinurile albe, dacă este și baricat, se pretează cel mai bine unei învechiri de câțiva ani la sticlă. Bineînțeles în funcție și de vechimea viilor din care provin strugurii, cantitatea de zaharuri acumulate în momentul culesului, procesul de vinificație, tipul de baric utilizat, anul recoltei, condițiile pedoclimatice.