Vinuri Romanesti
Caloian Zinfandel 2011
Desfasurarea ritualului Caloianului este încadrata de doua momente prezente în cadrul mai multor obiceiuri: In constituirea cetei, aici, gruparea celor care urmeaza sa execute ceremonialul, si masa finala cu caracter festiv, care încheie ceremonialul. Grupul angajat în executarea Caloianului este deschis, neezoteric, singura conditie necesară este puritatea. In raport cu colectivitatea, grupul este însă restrans, dar toti ceilalti contribuie prin mijloacele de care dispun la impunerea receptarii traditiei, ca o conditie a eficacitatii si ca o dovada a credintei în aceasta eficienta.
In vechime, Caloianul se practica la o dată fixă: a treia zi de marti după Paste, moment în care au loc primele secvente ale ceremonialului (confectionarea si îngroparea păpusii de lut) si a treia zi, joi, când grupul se adună iarasi la locul unde a fost îngropat Caloianul, îl dezgroapa si-l duc în sat bocind, aruncand bucati din el prin fantani si prin balti. Cu trecerea timpului, a disparut repartitia actelor pe zile diferite, dar si practicarea lui doar într-un anumit moment al anului.
Ritualul ca atare are o structura trisecventiala, primele doua secevente desfasurându-se într-un singur moment, iar a treia, independenta, în alt moment. Prima secventa este consacrata confectionarii obiectului – o statuie în miniatura din argila sau lut galben.
Un vin sec, ce-și etalează armonios aromele, măiestria vinificatorului fiind și de această dată la înălțime. Un vin plăcut, ușor, cu o aciditate bine integrată, un post-gust suficient cât să te determine să mai vrei puțin. Trebuie precizat încă o dată faptul că soiul de struguri Zinfandel este o varietate din care se obțin vinuri roșii sau rose reușite. Iar aici s-a optat pentru vinificarea în alb, Crama Oprișor fiind cea care a reușit să creeze un vin atrăgător, ce se poate consuma bine răcit și care poate însoți preparate culinare precum pește, fructe de mare sau aperitive.