Vinuri Romanesti

Caloian Rhein Riesling 2011

Postat in

Anul trecut prin primăvară, la Salonul Internaţional de vinuri VINVEST de la Timişoara, Crama Oprişor a lansat, în gama Caloian, un Rhein Riesling sec, producţie a anului 2011. Atunci chiar dacă era prea proaspăt şi crud, cum mă aşteptam, am reluat experienţa cu acest vin după aproape un an când l-am redescoperit tot vioi, tineresc, atrăgător dar mai aşezat. Debutează la nas cu o notă discretă specifică rieslingului, de petrol, care se estompează repede şi lasă loc notelor ierboase şi de citrice, având o mineralitate bună, fiind chiar exotic pe alocuri, de la aromele de mango, papaya şi citrice, prezente până la final.

Aciditatea sa îl susţine exact cum trebuie, punctând bine la capitolul prospeţime şi arome pline, echilibrate, cu un corp complet, delicat, care te bucură şi atrage. Un postgust plăcut, persisitent, unde se regăsesc aromele de citrice şi de fructe coapte. Işi etalează armonios aromele, măiestria vinificatorului fiind și de această dată la înălțime.

Caloian Rhein Riesling 2011 un vin plăcut, ușor, cu o aciditate bine integrată, un post-gust suficient cât să te determine să mai vrei puțin. Şi când te gândeşti că încet, încet, ziua devine mai lungă, temperatura îndrăzneşte timid să crească treptat, atunci nu ne rămâne decât gândul la zilele călduroase de vară sau chiar la sfintele sărbători Pascale ce stau să vină (anul acesta Paştele este în data de 5 mai).

Moment bun să ne reamintim de ceremonialul Caloianului („ritualul pentru setea pământului”un obicei popular de aducere a ploii şi împotriva secetei din perioada precreştină), ritual ce se practică la o dată fixă: a treia zi de marţi după Paşte, moment în care au loc primele secvenţe ale ceremonialului (confecţionarea şi îngroparea păpuşii de lut) şi a treia zi, joi, când grupul se adună iarăşi la locul unde a fost îngropat Caloianul, se dezgroapă şi este adus în sat bocindu-l, aruncându-se bucăţi din el prin fântâni şi prin bălţi. Cu trecerea timpului, din păcate, a dispărut repartiţia actelor pe zile diferite, dar şi practicarea lui doar într-un anumit moment al anului…

Caloiene, Ene

Caloiene, Ene!
Cum ne curg lacrimile
Să curgă şi ploile.
Zilele şi nopţile,
Să umple şanţurile,
Să crească legumile

Şi toate ierburile!

 

18 Comentarii

Cele mai citite

Exit mobile version