Caloian Merlot 2013 de la Crama Oprișor este un vin roșu, sec, proaspăt, plin de viață, culoare rubinie intensă, arome de coacăze negre, mure și vișine coapte. Gustativ regăsim aceleași coacăze negre, ceva vanilie, taninuri fine și o aciditate ce-i conferă prospețime. Alcool (14%) bine integrat, nu se simte dacă vinul se servește la o temperatură de 16 grade C. Un vin roșu de vară, neagresiv, plăcut, ușor gliceric, care se poate savura pe înserat când arșița zilei s-a mai domolit. Îl putem asocia alături de preparate din carne roșie, BBQ, brânzeturi, aperitive pe bază de carne. Noi l-am asociat alături de mititei din carne de pește, realizați după o rețetă tradițională, și a mers de minune. Fish & Chips alături de un Caloian Merlot 2013!
Faptul că Mititeii sunt unul dintre produsele care se bucură de cea mai mare popularitate printre români nu reprezintă o noutate.
Ba mai mult, au fost introduși pe lista produselor tradiționale, ceea ce permite folosirea în reţetă a bicarbonatului de sodiu ca parte a “tradiţiei” care trebuie păstrate.
Fie că sunt zămisliți din carne de vită și oaie, porc și vită, oaie și porc, sunt delicioși, iar la zile de sărbătoare românii nu se sfiesc să-i consume cu mare plăcere.
Pe lângă rețetele deja clasice, am încercat recent mititei din carne de pește, prin Delta Dunării, mai exact la Sfântu Gheorghe (fără bicarbonat de sodiu). Faptul că peștele ce pică în undițele sau năvoadele pescarilor este sălbatic și nu de crescătorie face diferența, mai ales dacă am încerca să facem o astfel de rețetă cu pește achiziționat de la pescării sau de la hipermarket.
Iar măiestria, experiența și tradiția oamenilor locului își lasă amprenta în savoarea și aromele mititeilor din carne de pește. Rețeta nu este complicată. Peștele (la Sântu Gheorghe s-au folosit crap și avat de Dunăre) se curăță de oase, se ține în apă cu sare și puțină zeamă de lămâie, apoi se dă prin mașina de tocat sau robotul de bucătărie (de două ori). Se adaugă usturoi, cimbru, ulei și se omogenizează bine. Compoziția se dă la rece până a doua zi.
Se formează micii și se gătesc fie într-o tigaie antiaderentă fie pe un grătar de fontă pentru mașina de gătit. Se prăjesc încet, având grijă să nu se usuce (să rămână zemoși). Sunt absolut delicioși! O consistență excelentă, aromați, textura cărnii sau mirosul lor netrădând faptul că s-a folosit peștele în rețetă. Vă recomand să-i încercați, nu veți regreta experiența, alături de un vin roșu sec.