Vinuri Romanesti

Cadarca Reserva 2006

Postat in

Condiţiile deosebite ale podgoriei Miniş, influenţate de binefacerile climei mediteraneene, dau naştere unor vinuri ce au adus faimă podgoriei. Soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon şi Cadarca (din care s-a preparat vinul preferat al curţii imperiale Habsburgice, renumitul vin roşu de tip „Aszu”) sunt numai câteva dintre vinurile roşii ce-şi trag seva din aceste pământuri. Nici vinurile albe, din soiurile Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală, nu sunt de neglijat, aici obţinându-se vinuri albe fructuoase, de mare fineţe.

Via se întinde pe aproximativ 70 ha, având o istorie şi o tradiţie aparte, condusă mai departe de cei care astăzi îngrijesc la ea. “Originea soiului Cadarca este discutabilă, unii consideră că are originea in Albania, alţii că ar fi de origine maghiară. În podgoria Miniş acest soi are o istorie adevărată, iar datorită acestui soi, podgoria a intrat în istorie, deoarece în anii 1750 era vinul roşu preferat în curtea Habsburgică.” Iar aceasta reprezintă doar o mică parte din istoria vinului de astăzi.

Cadarca Reserva 2006 este un vin rosu, sec, se prezintă frumos cu o culoare intensă rubinie, un soi care ne încantă cu aromele sale discrete de prune coapte, vişine şi afine proaspete, cu o tuşă de condimente (piper) și o tentă discretă de vanilie, fiind susţinut de notele de lemn de la baricare ce se simt frumos (a petrecut aproape un an în baric). Un vin interesant, deosebit, ce se deschide frumos. Din păcate soiul Cadarca nu se pretează pentru a se obţine din el vinuri mari, dar acesta este chiar o cadarca reuşită, echilibrată, fină, ce s-a păstrat excelent și care își etalează frumos aromele sale. Temperatura optimă de consum între la 16 -18ºC. Acompaniază plăcut preparatele culinare din carne de porc, vită sau chiar curcan.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version