Vinuri Romanesti

Budureasca Shiraz 2014

În Dealu Mare pariul cu soiul Shiraz se pare că a fost câştigat de către crama Budureasca, lucru demonstrat în ultimii ani (mai exact din 2011 încoace) prin vinurile poziţionate în gamele Premium sau Origini. Recent, în cadrul unei întâlniri a Clubului de Vinuri Vademecum, am degustat Shiraz-ul 2014 poziţionat în gama Premium.

Vinul este ca un tinerel, cu aere adolescentine, chiar capricios, trufaş și imberb. Se mândreşte cu o culoare rubinie completată de reflexe violacee şi un nas (puţin pe sus, normal) ce dezvoltă arome de vişine, cireşe coapte, condimente, lemn dulce.

Notele fructate se regăsesc şi-n gustul său persistent, aromele fiind completate de note complexe deoenolog-ro-budureasca-shiraz-2014-premium lemn şi piper. Ca la orice Shiraz care se respectă, piperul şi condimetele sunt elementele caracteristice dominante. Pe final, tinerelul nostru Shiraz mai aruncă pe papile notele de ciocolată, cafea şi aceleaşi tuşe picante.

Cu timpul, evoluţia sa spre maturitate va completa paleta de arome, acestea devenind mai complexe, mai interesante, având potenţial să devină un vin cu o eleganţă considerabilă. Stephen Donnelly, oenologul Cramei Budureasca, exemplifică frumos ce înseamnă un vin cu personalitate precum Shiraz-ul 2014: …”pentru a trăi cu adevărat experienţa vinului, avem nevoie invariabil de un vin onest, ale cărui arome vorbesc limba naturalului”.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi