Vinuri Romanesti

Budureasca Shiraz 2013

Despre vinurile Shiraz produse de Crama Budureasca am mai scris, dacă ar fi să rememorăm puțin, începând cu cele produse în 2011 și până la cele mai recente. Acum a venit rândul celui provenit din parcelele cu Shiraz intrate deja în al treilea an de rod (2013) să vedem cum se prezintă.

Budureasca Shiraz 2013 este un vin roşu, sec, culoare rubiniu închis, cu reflexe intense violacee. Olfactiv se deschide repede, aromele sale trimițând spre note de fructe negre de pădure (mure, coacaze negre) dar și spre condimente (piper verde, piper roșu, cuișoare, cardamon), completate de arome de stejar.

Gustul său reflectă note de fructe de pădure cu tușe plăcute picante. Piperul verde este la locul lui, fructele negre de asemenea, aromele vinului au fost clar influenţate de barique-rile prin care s-a odihnit şi mai ales de parcelele unde au crescut strugurii. Cu timpul evoluţia sa va completa paleta de arome, acestea devenind mai complexe, mai interesante. Vinul încă tânăr promite, provenind Budureasca Shiraz 2013din recolta 2013. Pe final se simt și note de ciocolată. Se poate remarca echilibrul bun între aciditate, corp, nivelul de alcool și taninurile sale.

Iată cum frumos exemplifică în doar câteva cuvinte, munca sa la Crama Budureasca, Stephen Donnelly, denumit “Vinificatorul Zburător” (The Flying Winemaker) sau “The Wine Trouble Shooter”, oenologul ce a petrecut ultimii 21 de ani creând vinuri de succes în California, Anglia, Ungaria, România, Africa de Sud și India: “rolul meu este similar celui deținut de un artist raportat la opera sa, dar acuarelele mele sunt strugurii pe care îi urmaresc și îi selecționez astfel încât să obțin vinuri remarcabile cu arome inedite. Pentru a trăi cu adevărat experiența vinului, avem nevoie invariabil de un vin onest, ale cărui arome vorbesc limba naturalului.”

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi