Vinuri Romanesti

Budureasca Shiraz 2012

Despre fratele mai mare (Budureasca Shiraz 2011) am mai scris aici. A venit rândul mezinului, provenit din parcelele cu Shiraz intrate deja în al doilea an de rod (2012), să vedem cum se prezintă. Budureasca Shiraz 2012 este un vin roşu, sec, culoare rubiniu închis, cu reflexe violacee. Nasul său te trimite spre arome ce amintesc de condimente (piper negru și roșu, cuișoare), fructe negre şi note de stejar.

Gustul său reflectă note de fructe de pădure cu tușe picante. Piperul roșu se simte plăcut pe alocuri, aromele vinului fiind clar influenţate de de barique-rile prin care s-a odihnit şi de zona unde au crescut strugurii. Cu timpul, evoluţia sa va completa paleta de arome, acestea devenind mai complexe, mai interesante, rezultând un vin cu o eleganţă considerabilă şi o longevitate pe măsură. Momentan vinul este încă tânăr dar promite, provenind din recolta secetosului an 2012 (ce i-a asigurat o extractivitate deosebită, chiar dacă via este tânără).

Budureasca Shiraz 2012“Calităţile unice ale climei şi ale solului din această podgorie dau culoare roşie strălucitoare şi arome puternice de fructe vinurilor roşii, iar celor albe le conferă arome florale şi un gust crocant şi fructuos. Vinurile Budureasca se adresează atât cunoscătorilor şi colecţionarilor, cât şi celor ce vor să bea un vin bun la un preţ corect, echilibrat.”

Iată cum frumos exemplifică în doar câteva cuvinte, munca sa la Crama Budureasca, Stephen Donnelly, denumit “Vinificatorul Zburător” (The Flying Winemaker) sau “The Wine Trouble Shooter”, oenologul ce a petrecut ultimii 21 de ani creând vinuri de succes în California, Anglia, Ungaria, România, Africa de Sud și India: “rolul meu este similar celui deținut de un artist raportat la opera sa, dar acuarelele mele sunt strugurii pe care îi urmaresc și îi selecționez astfel încât să obțin vinuri remarcabile cu arome inedite. Pentru a trăi cu adevărat experiența vinului, avem nevoie invariabil de un vin onest, ale cărui arome vorbesc limba naturalului.”

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi