Vinuri Romanesti

Budureasca Sauvignon Blanc 2014

Povestea cu vinurile albe ţinute la învechit este una iar realitatea, câteodată, poate fi cu totul alta. De câţiva ani mi-am propus să păstrez în condiţii de cramă o serie de vinuri care, cel puţin teoretic, n-ar trebui ţinute prea mult, fiind destinate consumului imediat sau oricum într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat. Și asta deoarece pot oferi savoare când sunt proaspete, iar evoluţia lor, conform opiniei specialiştilor, n-ar fi chiar una favorabilă dacă ar fi ținute preț de câțiva ani.

Aici ar fi mult de discutat iar din punct de vedere al unei evoluţii în timp vinurile trebuie să aibă obligatoriu asigurate condiţii de păstrare optime. Fie că vorbim de frigidere specializate fie că vorbim de condiții de cramă.

oenolog-ro-budureasca-sauvignon-blanc-2014-romanian-wine-dealu-mare-county-dry-wineAcest aspect îi conferă vinului o şansă în plus pentru a putea fi consumat încă în viaţă, cum se spune, dar mai ales să ne bucurăm de ce poate el oferi. Din orice punct de vedere am privi nu ai cum să nu te gândeşti că un vin ţinut prin bibliotecă, la temperatura camerei, în poziţie verticală sau orizontală (nici nu mai contează, iar aici este o altă discuţie), chiar şi câteva săptămâni, are de suferit.

Modificările ce apar influenţează iremediabil proprietăţile şi calităţile sale (din punct de vedere olfactiv şi gustativ). Trebuie să înţelegem faptul că vinul odată îmbuteliat trebuie protejat, îi trebuie asigurate condiţii de păstrare corespunzătoare (temperatură, umiditate, lipsa luminii, lipsa altor mirosuri ce-l pot afecta). Asta dacă dorim să ne bucurăm de evoluţia sa în timp la sticlă care, de multe ori, poate fi surprinzătoare.

Şi uite aşa trecut-au anii (vreo doi la număr) şi a intrat sub lupă şi acestoenolog-ro-budureasca-sauvignon-blanc-2014-dealu-mare-vin-alb-sec-romanian-wine Sauvignon Blanc sec din 2014, produs de Crama Budureasca. Un vin care are încă o culoare galben pai deschis şi surprinde plăcut prin aromele sale încă proaspete, fine, elegante, de fructe tropicale şi flori de primăvară.

Gustativ se simt citrice, note fructate de lychee, tuşe uşor minerale, susţinute de o aciditate care i-a conferit potenţial şi echilibru. Post-gustul este lung, plăcut, simțim un mix intens și savuros de citrice. Servit la o temperatura de 10 -12 grade C, se va simţi cel mai bine alături de preparate din peşte, pui, paste, aperitive şi brânzeturi uşoare.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi