Vinuri Romanesti

Budureasca Oro Manisa 2015

Lansat în gama Origini, acest vin alb (sec) este un asamblaj din două soiuri, Chardonnay şi Tămâioasă Românească, obţinut prin fermentarea iniţială cu ajutorul drojdiilor sălbatice, tocmai pentru a scoate mai bine în evidenţă intensitatatea aromelor. Poate vă întrebaţi de unde provine inclusive deniumirea: Oro Manisa. Oro Manisa reprezintă graiul divin al vechilor daci, limba de aur vorbită de către zei. “Tatăl Nostru – Har Tios” este scrisă în limba Pientra, limba dacilor scrisă pe pietre – limba, pe care o regăsim şi astăzi în anumite temple dacice sacre din Munții Bucegi, Retezat, Ceahlău, din care s-a născut limba Oromanisa la sfârşitul veacului opt î.e.n.

Strămoşii noştri geto-daci numeau această limbă ORO MANISA, sau DRAGO MANISA, ambele sintagme însemnând „Limba Curată – Grai Divin” ((sursa:www.departamentulalphacarpatica.ro), de unde româna are neologismele român şi romanţă precum şi arhaismul dragoman, care înseamnă traducător.
Revenind la vinul nostru, acesta se prezintă cu o culoare galben pai intens, limpede, iar olfactiv ne dezvăluie aromele fine, delicate, în care fructele exotice (mango, papaya) se împletesc elegant cu note florale de iasomie, trandafir, tei, caprifoi.

Gustativ surprinde plin complexitate, notele de citrice fiind frumos îmbrăcate de notele de lemn dulce, drojdii fine (semn al unei fermentaţii prelungite – batonaj), condimente (cuişoare), ce se prelungesc până în post-gustul lung şi dominat de onctuozitatea Chardonnay-ului.

Este un vin elegant, care necesită un minim de aerare (20 minute), asta pentru a ne bucura de aromele sale. Interesantă cred că ar fi de urmărit evoluţia sa în următorii 1-2 ani. Alături de preparate culinare complexe, va fi un vin care vă va bucura în egală măsură.

22 Comentarii

22 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi