Vinuri Romanesti

Budureasca Fetească Neagră 2011

Postat in

Despre un vin precum Feteasca Neagră, caracterizat de calitatea bună a strugurilor din care se obţine, rezistenţa la ger şi secetă a acestora, vigurozitate deosebită, putem afirma faptul că are în seva sa „sânge de dac”. Iar când cineva îţi spune că cel mai bine este să faci ceea ce te pricepi tu cel mai bine şi mai ales ceea ce te poate reprezenta cel mai bine, ar trebui să te pună puţin pe gânduri. Şi aici ne referim strict la vinuri obţinute mai ales din soiurile de struguri care provin din România. Ca reprezentativitate pe plan extern este greu să reuşeşti să pătrunzi pe anumite pieţe şi mai ales să concurezi cu vinuri din soiuri precum Cabernet Sauvignon sau Merlot, produse în ţări cu tradiţie ca Franţa, Italia, Spania. Sau cu cele din Lumea Nouă.

Feteasca Neagră este şi trebuie să devină un vin reprezentativ pentru România. Un vin roşu ce se prezintă destul de versatil, ce se poate vinifica în sec sau demisec, cu un gust catifelat, fructat. Să menţionăm şi faptul că acest soi îşi trage originile în vechime  (de peste 2000 de ani), fiind descoperite în zona Prutului seminte din strugurii soiului Fetească Neagră. Şi să nu omitem faptul că Feteasca Neagră a fost întotdeauna un „sfetnic de taină” pentru cei care făureau marile evenimente ale neamului şi istoriei noastre!

Vinul de astăzi, un vin roşu sec, produs de către Budureasca, obţinut din strugurii aparţinând soiului Feteasca Neagră, se prezintă frumos, cu o culoare rubinie intensă. Nasul său este unul fructat predominând aromele de prune uscate, cireşe bine coapte şi o tuşă uşor picantă, asemănătoare piperului verde. Gustativ, aromele sunt încă fâşneţe, zglobii, vişinele şi prunele fiind cele care îţi inspiră simţurile, iar pe final se simt iarăşi notele picante. Un vin tânăr, armonios, bine lucrat, cu o aciditate echilibrată ce se simte discret pe alocuri şi cu tanini ce-ţi amintesc de baricarea sa. Un vin plăcut, complex, original, ce îşi va deschide mai mult aromele după câţiva ani de odihnă în cramă.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version