Vinuri Romanesti

Basilescu Fetească Albă 2011

Povestea Cramei Basilescu are o savoare aparte, asemeni vinurilor produse aici. Lumea evoluează datorită oamenilor cu viziune, care simt şi acţionează înaintea epocii lor. Un asemenea vizionar a fost Nicolae Basilescu. Urmaş de familie nobilă – Saint Georges de Posingen, atestată documentar în anul 400, Basilescu s-a remarcat ca o personalitate proeminentă a societăţii româneşti de secol XIX.  Decan al Facultăţii de Drept (1896-1928), ctitor de biserici şi întemeietorul Bucureştilor Noi, Nicolae Basilescu a rămas cunoscut în epocă şi pentru vinurile sale deosebite. Era faimoasă şampania produsă din struguri de la Urlaţi. În 1945, statul a confiscat toate bunurile şi terenurile familiei Basilescu. Dupa 1990, urmaşii lui Nicolae Basilescu au redobândit o parte din bunuri, iar în 2008 se înfiinţează la Urlaţi Crama Basilescu. Plantaţiile cramei sunt atât la Urlaţi (60 ha), zona propice soiurilor roşii, cât şi la Pietroasele (40 ha), regiune viticolă renumita pentru soiurile albe şi aromate.”Basilescu FA 01

Basilescu Fetească Albă 2011, este un vin alb, sec, produs din varietatea de struguri cu acelaşi nume, un vin floral şi fructuos, proaspăt şi echilibrat, amplu şi expresiv totodată. Cu o culoare de un galben pai discret, îşi dezvaluie mai greu aromele sale, nefiind foarte intens, dar încet apar arome florale de primăvară, de citrice, mere şi cireşe de mai, cu note proaspete, fresh. Ajutat de aciditatea ridicată şi de un nivel de alcool de 13,6%, are un un postgust ce persisită, ajutat şi de un strop de zahăr remanent. Alături de preparate din carne albă, aperitive uşoare, fructe de mare şi păstrav, se poate asocia într-un mod ce-i convine perfect. Interesant şi conceptul etichetei acestui vin, ca de altfel al întregii game (concept intitulat „Îngeri din micul Paris”), artista Ioana Ursa redesenând pe fiecare etichetă din această gamă, câte unul din lăutarii care cântau pe vremuri la Casa Capşa (în perioada sa de glorie).

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi