Vinuri Romanesti

Arezan Fetească Regală & Fetească Albă 2011

Postat in

„Arezanul viilor este un ceremonial magico-mitic, cu caracter bahic, din lumea viticultorilor, datând din vremea tracilor, care are ca scop influenţarea recoltei strugurilor. El are loc la data de 1 februarie -răscrucea dintre ani, în ziua când Anul Vechi Viticol moare şi renaşte Noul An Viticol. Totodată este o manifestare colectivă, ca tot ce este legat de lumea satului. Proprietarii viilor, în sănii sau căruţe, cu caii, cingătorile, pieptarele şi frunţile împodobite cu coarde de viţă de vie, strânse special încă de la culesul strugurilor, plecau din sat strigând „hai să mergem la Gurbanu”. Ajunşi fiecare în via lui, dezgropau sticla ce conţinea vinul ultimei recolte, îngropată de toamna, apoi mergeau la petrecerea colectivă ce avea loc pe o culme, unde se aprindea focul tradiţional în care se puneau coardele uscate de vie, se bea, se mânca, se cânta, se juca, se sărea peste focul stropit cu vin.

Coardele arse şi vinul aruncat în foc erau jertfa oferită pentru ca via să fie în noul an rodnică. De fapt întregul ritual reprezintă simbolul arderii vechiului an viticol şi renaşterea anului nou. Când se întuneca toţi participanţii se întorceau acasă cu făclii aprinse în mâni şi petrecerea continua în cadrul familiei. Chemarea „hai să mergem la Gurbanu” atestă faptul că înainte, în cadrul jertfei, era sacrificat un animal. Etimologia cuvântului Gurban vine din tradiţia turcească, acest nume însemnând sacrificiul unei ovine, ce era apoi mâncată de întreaga comunitate.”

Pentru a marca cum se cuvine acest străvechi obicei popular, Crama M1 Atelier (divizia de vinuri Premium a popularului producător de vinuri Murfatlar) a lansat anul trecut, sub bagheta oenologului Răzvan Macici (vinificator cu o experienţă considerabilă de 18 ani la Nederburg Winery, cea mai renumită cramă din Africa de Sud şi chiar de pe întreg continentul african), Arezan Feteasca Regală & Feteasca Albă 2011.

Vinul se prezintă frumos, fiind un cupaj alb, sec, din soiurile Fetească Regală şi Fetească Albă (în proporţii egale), cu o culoare galben–verzui ispititoare. Are un nas aromat, floral, cu note ce amintesc de fructele verii, pere zemoase, piersici şi pepene galben, într-o armonie şi echilibru ce te îmbie să savurezi la nesfârşit aromele sale olfactive.

Gustul său este complex, plin, învăluie armonios vălul palatin, fiind dominat de arome de pepene galben bine copt şi tonuri discrete uşor amărui pe final (asemănătoare grapefruitului roşu). Este generos, iar aciditatea sa echilibrată îl susţine alături de un nivel al alcoolului de 13%, fiind un vin complet şi rafinat. Răcit corespunzător, la o temperatura de 10 – 12 grade C, se poate asocia cu aperitive uşoare, pasăre, peşte şi fructe. (Foto:www.cramaatelier.ro)

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version