Vinuri Romanesti

Ambrosio Cabernet Sauvignon 2008

Discutând relativ recent cu oenologul Georgel Costache, de la Vincon Vrancea, nu m-am putut abține să-l nu-l provoc să-mi povestească despre vinurile produse acolo, despre transformările din ultima perioadă, plantațiile de vii tinere, despre faptul că și zona Vrancea se metamorfozează în bine, calitatea luând treptat locul cantității, cel puțin dacă ne referim la vinuri.

Mi-a plăcut ideea denumirii unei game de vin “Ambrosio”, parcă inspirată de licoarea zeilor, cei care erau nemuritori pentru că dețineau ambrozia. Un mesaj bun pentru un vin la care așteptările sunt pe măsura numelui său.

Cabernet Sauvignon 2008, gama Ambrosio, vin roșu sec, se prezintă frumos, cu o culoare rubiniu închis, însoțită de inflexiuni cărămizii discrete pe margine și un nas ce emană arome dense, pătrunzătoare, de mure, coacăze negre, ardei gras. Gustul te întâmpină cu note delicate de fructe roșii de pădure, mure, coacăze negre, puține condimente și nuci.DSCN3258

Taninii sunt oarecum domoliți, neastringenți, mătăsoși pe alocuri. Dar dacă decantați vinul, ceva tanini verzi mai răzbesc, semn că licoarea zeilor mai poate zăboi ceva vreme în sticlă, conferindu-i astfel eleganță dar și robustețe (nu că n-ar avea și acum!). Cred că este interesant de văzut cum se prezintă peste vreo 6 luni/1 an.

Postgustul mediu, unde senzațiile de condiment și ceva vișină sunt destul de bine reprezentate. Un vin care se prezintă bine structurat, gama Ambrosio a producătorului vrâncean Vincon fiind deja un salt calitativ spre segmentul premium, vinurile având destinație HoReCa.

Anul acesta, la “Concours Mondial de Bruxelles”, a fost medaliat cu aur, o recunoaștere binemeritată. Vinul l-am primit din partea producătorului printr-o agenție de PR, într-un mod absolut elegant și profesionist, aspect remarcat și de Mihai Oprea (vinuldincluj.com).

3 Comentarii

3 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi