Vinuri Romanesti

Alira Rose 2013

Faptul că vinurile rosé au început să prindă din ce în ce mai bine, cu precădere în sezonul cald, reprezintă un argument pentru faptul că încet, dar sigur, gusturile celor care cochetează cu un pahar de vin (în detrimentul berii) încep să evolueze și să se rafineze. Plecând de la aspectul său (nuanţele de roz ce încântă, atrag privirile și pot varia de la un subtil roz vibrant, fierbinte, în funcţie de strugurii utilizaţi, până la un roz intens, închis. sau roz pal foarte deschis) și terminând cu aromele vinului, rose-ul se dovedește a fi de cele mai multe ori o soluție pentru a ne răcori în zilele toride de vară.

Versatilitatea unui vin rose este deja binecunoscută fiind un acompaniament tonic, fresh, răcoritor, alături de sortimentele culinare specifice vremii calde precum: fructe de mare, carne friptă la grătar, aperitive cu şuncă, pui, friptură de vită, salate de sezon, cartofi cu ou, chips-uri, hamburgeri la grătar, chiar cartofi prăjiţi şi ketchup. Ochiul va surprinde variaţii de culoare de la roz deschis pană la roz intens, în paleta de culori intrând nuanţe ce amintesc de culoarea somonului, a foii de ceapă, a rodiei, a sucului de vișine. Alira Rose 2013

Vom discuta despre un vin rosé sec, degustat recent (en-primeur, direct din tancurile de inox), de la Crama Alira, producție din recolta anului 2013. Culoare rose pal, foarte deschis, provensal, cu un nas ce aduce în prim plan note fructate de amintesc de căpșuni și cireșe, completat și susținut de note vegetale și chiar de o tușă de fructe exotice. Alcool bine integrat, aproape insesizabil dacă vinul se servește bine răcit.

Gustativ te întâmpină cu arome de fructe de pădure, vișine, citrice pe final. Grapefruitul este prezent în post-gustul lung. Aromele sunt intense, bine conturate, echilibrate. Un rose căruia îi acordăm 85p, cu certitudinea că în vara ce va veni va fi un companion de nădejde.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi