Vinuri Romanesti

Alba Valahica 2012

Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară… sunt versuri din Iarna – de Vasile Alecsandri. Pentru cei ce-și doreau zapădă, iată că dorințele le-au fost ascultate. A venit zăpada! O mantie albă a îmbracat peisajul cenușiu și mohorât, spulberând tot ce i-a ieșit în cale. Așa, ca să ne săturăm de zăpadă! Că tot ne-am dorit-o atâta!

În directă consonanță cu ceea ce se întâmplă pe afară, am savurat un vin cu nume parcă predestinat vremii din aceste momente: Alba Valahica 2012 de la Davino (Unicom Production). Un vin monocepage, obținut din struguri de fetească albă, sec, cu 14% vol. alcool (să ne aducem aminte de seceta din vara și toamna anului 2012, care a permis acumularea unor cantități considerabile de zaharuri în boabele de struguri, fapt ce a condus la obținerea unor vinuri cu arome intense, expresive, dar și cu un nivel de alcool ridicat).

DavinoVinul se prezintă elegant, cu o culoare galben pai deschis, limpede, cristalin. Olfactiv se dezvăluie cu arome fructate și florale, într-un mix echilibrat și persisitent. Gustativ, notele de fructe verzi, mere, agrișe, citrice și grappefruit, sunt definite elegant, fiind susținute de aciditatea ridicată și completate de o tușă de mineralitate ce-i conferă o notă aparte.

Final plăcut, persistent, ce se întinde în post-gustul lung cu arome discrete, ușor amărui. Îi acordăm 85 de puncte, cu precizarea că vinul mai poate sta la învechit în cramă 2-3 ani și încă nu s-a exprimat la adevăratul său potențial. Cum spuneam, ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară…Enjoy!

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi