Vinuri Romanesti

Alba Valahica 2012

Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară… sunt versuri din Iarna – de Vasile Alecsandri. Pentru cei ce-și doreau zapădă, iată că dorințele le-au fost ascultate. A venit zăpada! O mantie albă a îmbracat peisajul cenușiu și mohorât, spulberând tot ce i-a ieșit în cale. Așa, ca să ne săturăm de zăpadă! Că tot ne-am dorit-o atâta!

În directă consonanță cu ceea ce se întâmplă pe afară, am savurat un vin cu nume parcă predestinat vremii din aceste momente: Alba Valahica 2012 de la Davino (Unicom Production). Un vin monocepage, obținut din struguri de fetească albă, sec, cu 14% vol. alcool (să ne aducem aminte de seceta din vara și toamna anului 2012, care a permis acumularea unor cantități considerabile de zaharuri în boabele de struguri, fapt ce a condus la obținerea unor vinuri cu arome intense, expresive, dar și cu un nivel de alcool ridicat).

DavinoVinul se prezintă elegant, cu o culoare galben pai deschis, limpede, cristalin. Olfactiv se dezvăluie cu arome fructate și florale, într-un mix echilibrat și persisitent. Gustativ, notele de fructe verzi, mere, agrișe, citrice și grappefruit, sunt definite elegant, fiind susținute de aciditatea ridicată și completate de o tușă de mineralitate ce-i conferă o notă aparte.

Final plăcut, persistent, ce se întinde în post-gustul lung cu arome discrete, ușor amărui. Îi acordăm 85 de puncte, cu precizarea că vinul mai poate sta la învechit în cramă 2-3 ani și încă nu s-a exprimat la adevăratul său potențial. Cum spuneam, ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară…Enjoy!

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gogaie

    ianuarie 29, 2014 la 10:49 PM

    tare fain.. totusi ceva mai multe poze cu sticla nu doar cu eticheta nu strica… in rest numai de bine..felicitari continuati..

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi