Vinuri Ro

Vinuri noi de la Prince Ştirbey

Ca în fiecare marţi, la Madame Pogany, a continuat seria de degustări, prezentări sau lansări de vinuri noi. De data aceasta a fost rândul celor de la crama Prince Ştirbey, care au avut în prim plan lansarea a două vinuri noi. Într-o atmosferă deosebită, întreţinută de amfitrionii acestei seri, şi aici ne referim la Ileana şi Jakob Kripp, împreună cu Raluca şi Oliver Bauer, aceştia au demonstrat că vinurile regăsite sub marca Ştirbey şi-au căpătat o binemeritată reputaţie, dovadă fiind listarea a două dintre vinuri, pentru prima oară după mai bine de 50 de ani, de către Wine Society.

Primul vin al serii a fost un spumant, realizat prin metoda champenoise, dintr-un soi tradiţional de struguri, Crâmpoşie, recoltă a anului 2007. A doua fermentare a vinului a avut loc în sticle de 0,75 litri, vinul maturând pe drojdie, în sticle, o perioadă de aproximativ 18 luni. După procedura de degorjare şi dozare a rezultat un spumant reuşit, fin, cu arome discrete de nucă şi alune, pâine coaptă proaspăt scoasă din cuptor, cu un perlaj şi o efervescenţă moderată, sprinţar, voios, continuând să reflecte nuanţele Crâmpoşiei, soi tradiţional zonei Dragăşani.

Celălat vin al serii (Desert Ştirbey) a fost un vin dulce, de desert, produs din soiul românesc Tămâioasă Românescă, producţie a anului 2011. Un vin frumos, cât un desert, ce se prezintă cu arome deosebite ce amintesc de fructe exotice, dulceaţă de trandafiri, miere de salcâm, note plăcute de drojdii, cu un echilibru bine definit. Un vin făcut ca să-ţi răsfeţe şi să-ţi bucure simţurile, prin nuanţele sale exotice irezistibile, ce reuşeşc să domine plăcut nasul şi gustul său, completate fiind de arome de strugure copt.

Un vin de desert ce merită atenţie şi care nu trece neremarcat. Îmbuteliat în sticle de 0,375l, cu o etichetă retro şi foarte cochetă, reprodusă în întregime după etichetele originale ce însoţeau sticlele de vinuri Ştirbey în perioada interbelică, vinul vrea parcă să demonstreze că proverbul latin „memento mori” chiar nu i se potriveşte. Dacă ne gândim la potenţialul său de învechire şi evoluţie şi mai ales dacă remarcăm grija şi pasiunea celor care au reuşit să-l creeze şi să ducă tradiţia vinurilor Ştirbey mai departe. Vin unanim apreciat de către cei prezenţi aseară la Madame Pogany. Şi ar mai fi un lucru de remarcat, poate cel mai important: se demonstrează astfel că producerea vinurilor de înaltă calitate şi promovarea soiurilor autohtone din podgoria Drăgăşani a devenit o certitudine care va începe să primească o recunoaştere binemeritată. Felicitări!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi