Producătorul de vinuri VINARTE, ne prezintă un vin sec, vinificat din strugurii soiului autohton Fetească Neagră.
Strugurii provin din parcele selecţionate (zona Dealu Mare-Zoreşti) iar pentru obţinerea unui vârf calitativ, selecţia strugurilor este extrem de riguroasă. Aceasta se realizează prin sortarea, din momentul recoltării manuale, în lădiţe de 15 kg, continuând în cramă pe banda de sortare, înainte de zdrobire şi desciorchinare.
Fermentatia alcoolică s-a realizat în cisterne de inox cu temperatura controlată şi include o perioadă de macerare de 21-25 zile, timp în care întregul proces este foarte atent urmărit pentru a obtine un vin cu un echilibru perfect între arome şi culoare.
După încheierea fermentatiei vinul ia drumul barrique-urilor de provenienţă franceză, unde are loc fermentaţia malolactică şi ulterior maturarea pentru o perioadă de 12 luni. După această perioadă vinul se îmbuteliază în sticle şi se păstrează în pivniţă minimum şase luni. Sună apetisant!
Dar să vedem vinul. De culoare roşu intens, strălucitor în lumină, vinul impresionează prin limpezimea sa. Nasul te întâmpină cu arome de fructe roşii proaspete, note de vanilie şi cafea.
Gustul său este corpolent, completat de textura fină a taninilor delicaţi şi post-gustul lung.
Buchetul complex, specific soiului Fetească Neagră se va desăvârşi cu siguranţă după o perioadă de învechire la pivniţă de câţiva ani.
Temperatura optimă de consum 17C, alături de brânzeturi maturate, preparate de vânat şi preparate tradiţionale româneşti pe bază de carne roşie.
Şi dacă tot am amintit de acest vin, să nu omitem şi rezultatele recente obţinute la IWCB 2012 de către producătorul VINARTE:
Aur pentru CASTEL BOLOVANU Cabernet Sauvignon 2009 (87p), DOC CMD Sâmbureşti.
Argint pentru CASTEL STÂRMINA Negru de Drăgăşani 2011 (84p), DOC CMD Mehedinţi (despre care vom povesti în curând).