Vinificatie

The Wine of Transylvania – Liliac

Trebuie precizat de la bun început că le recomandăm celor care suferă de chiroptofobie  să-şi înfrunte temerile!

Să-şi depăşească frica persistentă şi să se confrunte cu cel care, aici, în Transilvania, a rămas un veritabil simbol, recunoscut deopotrivă peste tot în lume. Liliacul!

Dar liliacul despre care vorbim nu este nici periculos, nici agresiv cu oamenii, nu este nici o creatură înfiorătoare care se hrăneşte cu sânge, dimpotrivă, vă invită şi vă aşteaptă cu porţile deschise în localitatea Batoş, judeţul Mureş, unde şi-a deschis recent propria-i cramă! Liliac!

La deschiderea Cramei Liliac, ce a avut loc în data de 15 iunie a.c., au fost invitaţi reprezentanţi ai mass- mediei, specialişti şi pasionaţi din lumea vinurilor.

AMB Wine, parte a grupului austriac AMB Holding, deţine în inima Transilvaniei suprafeţe viticole cu un total de 38 ha, cultivate cu soiuri nobile, atât internaţionale (Sauvignon Blanc, Chardonay, Merlot, Muscat Ottonel),  cât şi româneşti (Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră).

Arealul cultivat cu soiurile enumerate mai sus se regăseşte în zona Batoş (26 ha) şi în arealul viticol Vermeş-Lechinţa (12 ha).

Anul trecut  s-a finalizat prima fază a unităţii de procesare şi vinificaţie, care este pregătită în prezent pentru producerea a aproximativ 100.000 de litri de vin.

Această unitate a fost construită ţinând cont de reperele  standardelor moderne de procesare, fiind dotată integral cu utilaje de ultimă generaţie.

Cu o organizare judicioasă, linia de vinificaţie şi procesare a strugurilor produce vinurile care sunt înmiresmate cu aromele specifice Transilvaniei, terroir-ul de aici sprijinindu-le considerabil.

Roadele investiţiei de aproximativ 3 milioane de euro au început să se vadă, procesul de dezvoltare continuând prin investiţii la cramă şi în tehnologiile de vinificaţie, estimările fiind ca în anul 2016 să se ajungă la o procesare de 350.000 de sticle, cu un procent de 40%, ce va fi destinat exportului.

Liliac este un proiect făcut din suflet, cu o investiţie importantă, într-un timp relativ scurt, totul cu un singur scop, acela de a da naştere unor vinuri premium, cu arome şi savoare inconfundabilă, provenite din spiritul inovaţiei şi originalitatea celor care le desăvârşesc”, ne-a precizat Alfred Michael Beck, cel care conduce AMB Holding.

Pentru degustările vinurilor Liliac, AMB Wine a construit o cabana specială, cu o arhitectură modernă, ce se integrează perfect în ambientul locului.

Din cabana vinurilor Liliac, degustătorului i se va dezvălui  o privelişte panoramică asupra zonei viticole, unde dealurile şi via, tradiţionalul  şi modernul se îmbină, alături de specificitatea şi unicitatea aromelor prezente în vinurile create aici, totul spre încântarea simţurilor călătorului.

Contribuind prin investiţia întreprinsă la dezvoltarea zonei, compania austriaca a modernizat cca. 3 km de drum care aparţine comunităţii Batoş şi a creat locuri de muncă pentru oamenii comunităţii locale.

Lucru remarcabil în filosofia companiei, pentru demararea şi dezvoltarea proiectului vinurilor Liliac au contribuit atât specialişti de renume din domeniul pieţei vinurilor, cât şi unii dintre cei mai buni experţi în comunicare şi marketing.

Prin contribuţia deosebită a vinificatorului Willi Opitz, cel care s-a implicat în toate etapele procesului de vinificaţie, de la munca în vie până la desăvârşirea vinului în cramă, s-a reuşit realizarea unor vinuri deosebite, ce provin din soiuri specifice locului până la cele cu coacere îndelungată, ce se regăsesc în vinurile de desert.

Willi Opitz, alături de doamna Ioana Micu, executive manager, au prezentat, într-o manieră ireproşabilă, vinurile propuse spre degustare, acestea fiind însoţite de un mic preparat culinar, tocmai pentru a le pune mai mult în valoare.

Plecând de la filosofia Cramei Liliac, „New wines from the old world„, amprenta vinificatorului, prin stilul său corect şi echilibrat, îşi lasă „touche„-ul său inconfundabil asupra vinurilor.

Printre vedetele prezentării a fost şi un vin din soiul Sauvignon Blanc 2011, ce tocmai a fost medaliat recent cu aur la IWCB 2012 şi un vin de desert extrem de expresiv, Nectar of Transylvania, un Ice Wine realizat din strugurii soiului Muscat Ottonel, după o metodă ce ajută vinificatorul să nu dea greş.

Strugurii sunt culeşi în perioada septembrie – octombrie (uneori chiar mai târziu), apoi sunt păstraţi în spaţii amenajate ca într-un solar.

Ciorchinii sunt aşezaţi pe rafturi cu paie pentru a nu prinde mucegai.

Sunt ţinuţi aici până la sfârşitul lunii februarie, când ciclurile succesive îngheţ-dezgheţ ajută la maturarea pulpei strugurelui, împrumutând totodată aromele deosebite din pieliţă.

Compania AMB Wine intră cu acest produs pe piaţa locală unde nu foarte mulţi producători au fost  interesaţi să producă Ice Wine.

Ce este remarcabil la vinurile şi Crama Liliac, este faptul că într-un timp extrem de scurt au reuşit să convingă şi să se impună din punct de vedere calitativ ca vinuri rafinate, selecte,  de care-ţi vei aminti oricând cu mare plăcere.

Şi să înţelegem faptul că omul chiar dacă nu poate percepe ultrasunetele emise de liliacul aflat în zbor, aici la Batoş acestea au fost percepute subtil, fiind transmise de atmosfera idilică a locului unde este amplasată crama precum şi de oamenii ce trudesc cu muncă, pasiune şi dragoste pentru vinurile produse aici.

Ne-am îndrăgostit de Liliac! Aţi văzut că ne-am învis teama?

4 Comentarii

4 Comments

  1. Pingback: Parfumul Transilvaniei capturat în sticle | impresii din lumea mare

  2. Pingback: Un vin cât un desert: Nectar of Transylvania - Oenolog.org

  3. Pingback: Oenolog.ro - Liliac Fetească Regală 2012

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi