Vinuri Ro

Paradox. Red Paradox.

PARADÓX = enunț contradictoriu și în același timp demonstrabil, părere contrară adevărului unanim acceptat, aceasta ar fi o definiţie din Dex. Şi într-adevevăr, producătorul Vinarte a reuşit să respecte definiţia şi mai ales să o transpună, concret şi corect, într-un vin  cu o denumire ce are un ecou adânc în subconştient: Red Paradox.

Vinul în cauză, produs al recoltei din 2008,  este un cupaj al soiurilor de struguri  Merlot (90%) şi Cabernet Sauvignon (10 %)cultivaţi în regiunea Dealu Mare – Buzău,  în Zoreşti, Villa Zorilor fiind  cel de-al treilea punct de lucru al companiei Vinarte.

Valoarea strugurilor obţinuţi  ţine cel mai mult de conditiile pedoclimatice, podgoriile fiind localizate pe dealurile însorite,  expuse la sud şi sud-est, ceea ce le protejează de vânturile reci ce bat dinspre nord. Poziţionarea permite o  acumulare optimă de căldură în timpul verii , fără excese de umiditate, din strugurii crescuţi aici luând naştere şi unele vinuri de excepţie precum Prince Matei, mândria producătorului Vinarte.

Red Paradox este lăsat la „odihnit”  în baricuri frantuzeşti din lemn stejar timp de 6 luni şi apoi în sticle încă 12 luni, totul pentru o desăvărşire impecabilă.

Paradoxul este asemuit unei culori de roşu rubiniu închis, cu nuanţe discrete de grena. Nasul său este persistent, destul de intens dar totodată  fin, delicat, aromat.
Vinul, cu alcool de 13%,  este sec,  destul de proaspăt, cu un corp bine structurat şi echilibrat, cu note de fructe de pădure, migdale şi vanilie. Postgustul este savuros, prelung, dar mai puţin fin şi uşor matur.  Vinul are potenţial de învechire, păstrat corespunzător în condiţii optime de cramă.
Se poate asocia cu succes, alături de preparatele din carne şi brânzeturi fermentate, demonstrând fără tăgadă că-şi merită numele cu prisosinţă: direct, misterios şi contradictoriu, fără a fi discret, întocmai ca un agent 007.                                                     ParadoxRed Paradox.

4 Comentarii

4 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi