Vinuri Ro

O seară cu Domeniile Sâmbureşti

Într-o atmosferă relaxantă şi tonică, unde gazdă a fost  Corelli Wine Bar, situat în Centrul Vechi, pe str. Smârdan 28, a avut loc o degustare de vinuri a producătorului Domeniile Sâmbureşti.

Wine barul Corelli şi-a întâmpinat cu uşile larg deschise invitaţii, în fapt pe cei ce au vrut să onoreze cu prezenţa acestă întâlnire (ce s-a asemănat cu o reîntâlnire alături de nişte vechi prieteni) cu două dintre vinurile deţinute în portofoliul celor de la Domeniile Sâmbureşti: Chardonnay 2010 sec şi Rouge de Roumanie.

Sommelierul Dan Anghel, cel care a coordonat ceremonia şi totodată a fost amfitrionul acestei degustări, a prezentat cu profesionalism şi eleganţă cele două vinuri.

Primul vin prezentat a fost  Domeniile Sâmbureşti Chardonnay 2010.

Un vin sec, ce respectă tipicitatea soiului, de o culoare galben intens, cu uşoare inflexiuni verzui, ce te întâmpină cu un nas delicat, cu iz de miere proaspătă, vanilie şi note ierboase de fân proaspăt cosit.

Gustul său este fin, cu note de vanilie dominante, peste care se intercalează subtil arome de lime şi pere bine coapte.

Este un vin prietenos, ce te încântă cu aromele sale, baricat 6 luni, fapt ce a contribuit la desăvârşirea sa. Alcool 13% bine integrat.

Chardonnay-ul demonstrează încă odată faptul că-şi merită cu prisosinţă numele de „rege al vinurilor albe„. Este aromat suficient, delicat şi nu în ultimul rând are acel gust specific soiului, aici intervenind cu toate forţele „terroir-ul” Sâmbureştiului.

O surpriză plăcută a fost şi prezenţa domnului Jean Valvis, preşedintele Valvis Holding, cel care din anul 2006,  de când a preluat al SC Viti-Pomicola Sâmburesti, prin investiţii în retehnologizare şi replantare cu vie originară din regiunea Burgundia (Franţa), iată că a înceaput să culeagă roadele, lansând în ultima vreme pe piaţă vinuri ce şi-au câştigat deja respectul şi aprecierea multora dintre noi (amintim vinurile din gamele Chateau Valvis, Domeniile Sâmbureşti, Sâmburel de Olt şi tânărul sosit în familie,  Rouge de Roumanie).

Al doilea vin prezentat a fost Rouge de Roumanie, producţie a anului 2011 (despre care am mai scris aici).

Vinul este un cupaj (60% Cabernet Sauvignon şi 40%Merlot), sec, nebaricat (cineva remarca subtil şi cu umor că vinul a văzut numai stainless steel genuine :) happy), ce se prezintă frumos, cu o culoare rubiniu intens, completat de un nas ademenitor, aromat,unde primează notele de fructe de pădure şi vişine, alcool 14% vol., ce se simte relativ puternic la început, potenţând astfel aromele gustative deţinute de vin.

Gustul său este catifelat, mătăsos, onctuos, rotund şi cursiv, aromele de fructe negre de pădure şi vişină bine coaptă fiind notele dominante.

Discutabil pentru unii este însă potenţialul său de învechire, dacă ţinem cont de faptul că vinul nu a fost baricat, dar mă feresc de comentarii pe acest subiect, pentru că este o problemă strict subiectivă, cum mă voi feri şi de alte subiecte legate de marketingul vinurilor.

Vinul este tânăr, vioi, aromele sale  se simt puternic fapt ce-i conferă prospeţime. Postgustul său este mediu.

Este un vin corect, la preţul de raft 18 – 20lei/st., ce poate însoţi perfect aperitivele, preparatele din brânzeturi sau carne roşie pregătită la grătar.

Este interesantă de urmărit evoluţia sa în continuare, dacă ne gândim că vinul este tânăr.

Nu în ultimul rând faptul că este un vin românesc nu poate decât să ne bucure şi să ne onoreze.

Roşu românesc. Roşu de România.

Rouge de Roumanie!

 

7 Comentarii

7 Comments

 1. berbecutio

  iulie 7, 2012 la 4:16 AM

  Si Chardonnay-ul cat costa?

 2. Marius Olaru

  iulie 9, 2012 la 11:26 AM

  Buna ziua,
  Amuzant articol !
  Realitatea e ca „Maestrul” Dan Anghel e lipsit de orice baza profesionala,am intrat sa il intreb despre degustare si habar nu avea de istoricul producatorului si nici macar despre vinuri,Maestrul e un convertit de la alta meserie ,se vede si in poza in care deschide sticla in unghi de 45 grade,in mana,total neprofesional !Trimiteti-l la cursuri ,sa invete meserie.Vinurile de la domnul Valvis merita serviciile unui somelier,altfel vor cadea in ridicol !

  • Dan Anghel

   iulie 2, 2013 la 5:06 PM

   Stimate domnule Marius Olaru, noi doi ne cunoastem? Mi-ar face placere sa ne intalnim la o degustare de vinuri. Învăţăm pe tot parcursul vieţii şi al carierei. Chiar şi cea mai înţeleaptă minte mai are ceva de învăţat. Gândeşte ca un Campion, Înfrută-ţi temerile, Învaţă din greşeli, Poţi oricând să te autodepăşeşti, Lucrează cu oamenii care îţi plac, Bazează-te pe instinct, Gândeşte pozitiv. Dumnezeu să ne Binecuvânteze. Pace tuturor! Good bless us. Peace to all!

 3. State Cristian

  iulie 9, 2012 la 11:31 AM

  De und epana unde „Maestru ” Dan Anghel ? HA HA HA.Tipul asta e distrus,nu e nici macar somelier,si-a luat probabil o diploma cu bani. Cred ca Marian Timofti,Stefan Stelian,Achim sau Bogdan Dumitrescu rad cu pofta cand citesc despre asa zisul somelier Dan Anghel !Rusine !

  • Dan Anghel

   iulie 2, 2013 la 5:10 PM

   Stimate domnule State Cristian, noi doi ne cunoastem? Mi-ar face placere sa ne intalnim la o degustare de vinuri. Învăţăm pe tot parcursul vieţii şi al carierei. Chiar şi cea mai înţeleaptă minte mai are ceva de învăţat. Gândeşte ca un Campion, Înfrută-ţi temerile, Învaţă din greşeli, Poţi oricând să te autodepăşeşti, Lucrează cu oamenii care îţi plac, Bazează-te pe instinct, Gândeşte pozitiv. Dumnezeu să ne Binecuvânteze. Pace tuturor! Good bless us. Peace to all!

 4. Eugen Maarfin

  iulie 12, 2012 la 12:43 PM

  In ce hal s-a ajuns cu meseria asta de somelier daca un somer a ajuns somelier ,fara sa fi lucrat vreodata intr-un restaurant,ca somelier ? PE bune,voi ziaristii chiar promovati nonvaloarea ? Intrebati-l pe acest Anghel despre malolactica sau peliculara,omul e zero,nu are habar de nimic,nici macar cum se taie folia de la o sticla de vin !

  • Dan Anghel

   iulie 2, 2013 la 5:13 PM

   Stimate domnule Eugen Maarfin, noi doi ne cunoastem? Mi-ar face placere sa ne intalnim la o degustare de vinuri. Învăţăm pe tot parcursul vieţii şi al carierei. Chiar şi cea mai înţeleaptă minte mai are ceva de învăţat. Gândeşte ca un Campion, Înfrută-ţi temerile, Învaţă din greşeli, Poţi oricând să te autodepăşeşti, Lucrează cu oamenii care îţi plac, Bazează-te pe instinct, Gândeşte pozitiv. Dumnezeu să ne Binecuvânteze. Pace tuturor! Good bless us. Peace to all!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi