Vinuri Ro

O seară cu Domeniile Sâmbureşti

Într-o atmosferă relaxantă şi tonică, unde gazdă a fost  Corelli Wine Bar, situat în Centrul Vechi, pe str. Smârdan 28, a avut loc o degustare de vinuri a producătorului Domeniile Sâmbureşti.

Wine barul Corelli şi-a întâmpinat cu uşile larg deschise invitaţii, în fapt pe cei ce au vrut să onoreze cu prezenţa acestă întâlnire (ce s-a asemănat cu o reîntâlnire alături de nişte vechi prieteni) cu două dintre vinurile deţinute în portofoliul celor de la Domeniile Sâmbureşti: Chardonnay 2010 sec şi Rouge de Roumanie.

Sommelierul Dan Anghel, cel care a coordonat ceremonia şi totodată a fost amfitrionul acestei degustări, a prezentat cu profesionalism şi eleganţă cele două vinuri.

Primul vin prezentat a fost  Domeniile Sâmbureşti Chardonnay 2010.

Un vin sec, ce respectă tipicitatea soiului, de o culoare galben intens, cu uşoare inflexiuni verzui, ce te întâmpină cu un nas delicat, cu iz de miere proaspătă, vanilie şi note ierboase de fân proaspăt cosit.

Gustul său este fin, cu note de vanilie dominante, peste care se intercalează subtil arome de lime şi pere bine coapte.

Este un vin prietenos, ce te încântă cu aromele sale, baricat 6 luni, fapt ce a contribuit la desăvârşirea sa. Alcool 13% bine integrat.

Chardonnay-ul demonstrează încă odată faptul că-şi merită cu prisosinţă numele de „rege al vinurilor albe„. Este aromat suficient, delicat şi nu în ultimul rând are acel gust specific soiului, aici intervenind cu toate forţele „terroir-ul” Sâmbureştiului.

O surpriză plăcută a fost şi prezenţa domnului Jean Valvis, preşedintele Valvis Holding, cel care din anul 2006,  de când a preluat al SC Viti-Pomicola Sâmburesti, prin investiţii în retehnologizare şi replantare cu vie originară din regiunea Burgundia (Franţa), iată că a înceaput să culeagă roadele, lansând în ultima vreme pe piaţă vinuri ce şi-au câştigat deja respectul şi aprecierea multora dintre noi (amintim vinurile din gamele Chateau Valvis, Domeniile Sâmbureşti, Sâmburel de Olt şi tânărul sosit în familie,  Rouge de Roumanie).

Al doilea vin prezentat a fost Rouge de Roumanie, producţie a anului 2011 (despre care am mai scris aici).

Vinul este un cupaj (60% Cabernet Sauvignon şi 40%Merlot), sec, nebaricat (cineva remarca subtil şi cu umor că vinul a văzut numai stainless steel genuine :) happy), ce se prezintă frumos, cu o culoare rubiniu intens, completat de un nas ademenitor, aromat,unde primează notele de fructe de pădure şi vişine, alcool 14% vol., ce se simte relativ puternic la început, potenţând astfel aromele gustative deţinute de vin.

Gustul său este catifelat, mătăsos, onctuos, rotund şi cursiv, aromele de fructe negre de pădure şi vişină bine coaptă fiind notele dominante.

Discutabil pentru unii este însă potenţialul său de învechire, dacă ţinem cont de faptul că vinul nu a fost baricat, dar mă feresc de comentarii pe acest subiect, pentru că este o problemă strict subiectivă, cum mă voi feri şi de alte subiecte legate de marketingul vinurilor.

Vinul este tânăr, vioi, aromele sale  se simt puternic fapt ce-i conferă prospeţime. Postgustul său este mediu.

Este un vin corect, la preţul de raft 18 – 20lei/st., ce poate însoţi perfect aperitivele, preparatele din brânzeturi sau carne roşie pregătită la grătar.

Este interesantă de urmărit evoluţia sa în continuare, dacă ne gândim că vinul este tânăr.

Nu în ultimul rând faptul că este un vin românesc nu poate decât să ne bucure şi să ne onoreze.

Roşu românesc. Roşu de România.

Rouge de Roumanie!

 

7 Comentarii

7 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi