Vinuri Ro

Nenumita

Nenumita este o himeră vrajită recuperată prin strajnice înfăptuiri şi cu multe riscuri demne de exploratorii de suflete pierdute şi readuse la viaţă, din pivniţele Reginei Imaginaţie”, povesteşte despre acest vin Ciprian Paleologu, autorul său şi a conceptului cu cele patru etichete cuprinse în aceasta serie limitată.

Crama Oprişor a obţinut medalia de bronz la concursul Wine Innovation Award 2010 pentru acest vin, producţie a anului 2007.

Ciprian Paleologu a creat trei personaje – Femeia, Copilul şi Fiara – cărora le-a dat drumul în lume, în patru ipostaze, pentru că oricine le întâlneşte să le scrie propria poveste. Dacă Adam se aşeza desupra necuvântătoarelor dându-le nume (şi căpătând astfel un ascendent asupra lor), cele trei personaje ale lui Paleologu rămân generice. Sunt ingrediente care, prin universalitatea lor, descriu toate basmele scrise vreodată, fără a arăta cu degetul spre nici unul dintre acestea.

Pe de altă parte, libertatea maximă a celui care ajunge în posesia unei asemenea cutii, cuprinzând toate cele patru etichete, nu stă doar în dreptul (obligaţia) de a scrie propria poveste, ci şi în posibilitatea de a-i imagina un nume. “Nenumita” este mai mult decât un joc, este cererea cuvântului sacru, a parolei care delimitează lumea sensibilă (cognoscibilă prin simţuri) de cea a fantasmei, a mitului, a nostalgiei timpurilor în care oamenii puteau trăi în şi din basm. “Nenumita”, în sine, creează reflexul de a da nume, iar “a da nume” înseamnă a face distincţia, a separa, a compara, a da viaţă. A imagina un nume pentru acest vin înseamnă a ţi-l apropia şi apropria. Înseamnă să descoperi un dialog între propriul sine şi profunzimile şi expresiile acestei poţiuni magice, lăsându-te în voia energiilor pe care Mitul le descătuşeazã în fiecare om.

Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot şi Pinot Noir. Aceleaşi soiuri care au creat “Fragmentarium”, însă în alte proporţii, cu altă intenţie şi altă perspectivă. În loc de “vin de meditaţie”, Nenumita propune “vin pentru deliruri cosmogonice”. Este imposibil să te apropii de o asemenea sticlă şi să nu cazi pradă tentaţiei jocului propus: să creezi propriul basm. Gustul în sine spune o poveste interminabilă, care cere mereu mai multă atenţie, mai multă aprofundare. La fiecare picătură gustatã, vinul mai dezvăluie ceva, o nuanţă nouă se ridică, acoperind ceea ce părea dominant cu doar o clipă înainte. Un parcurs olfactiv de întindere şi un complex gustativ zdrobitor, ca un alai de personaje din “1001 de nopţi” sau ca un carnaval veneţian în care nu descoperi două măşti identice.

De la fructul brut, zemos – mai ales cireşe, cireşe negre şi vişine, se trece subtil spre mieji din dulceaţa de caise, izuri de nucă şi peltea de afine, cu apariţii subite şi meteorice de nuanţe de mentă şi eucalipt, totul învăluit într-o aromă sângerie, neguroasă, greu de definit, însă uşor de simţit şi recunoscut. Turnat în pahar, vinul îşi “vorbeşte” povestea mai bine de o oră, în trohei epopeici, fără să obosească, însã, auditoriul. Dimpotrivă, pe măsură ce se deschide, nuanţele reconfortante de mentă şi fructe proaspete devin tot mai puternice, ţinând interlocutorul captiv al poveştii până la nivelul la care se poate spune că “lumina adânceşte misterul”.

Pentru comenzi: http://www.lovewine.ro

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi