Vinuri Ro

Gramma, Fetească Regală sec 2011

Gramma Wines, într-un cuvânt Casa Olteanu (din pacate site-ul este în construcţie), deţine în portofoliul său de vinuri şi un vin produs dintr-un soi tradiţional arealului nostru geografic, Feteasca Regală.

Soiul, originar din Transilvania, cultivat în marea majoritate a podgoriilor, a fost identificat în jurul anilor 1920, în podgoria Târnave, mai exact în comuna Daneș. De aceea, localnicii l-au „botezat”: Danasana, Danaseana, Danesana sau Dunasana. În literatura de specialitate a fost denumit şi Galbena de Ardeal (wikipedia.org).

Dar nu numai aici Feteasca Regală se simte ca acasă. Iată că şi-n jurul Iaşiului, unde Casa Olteanu deţine suprafeţe cultivate cu acest soi de struguri, Feteasca Regală, atunci când este vinificată cu respect pentru produsul finit şi pentru calitate, reuşeşte să devină un vin premium ce merită aprecierea celor care au făcut cunoştiinţă cu el.

Gramma Fetească Regală 2011, este un vin sec, de calitate superioară – premium, cu un conţinut alcoolic destul de ridicat (14%) pentru un vin alb, acesta fiind şi cel care potenţează aromele olfactive şi gustative ce sunt ascunse în sticla de vin.

Vinul este unul sec, ce te întâmpină cu un nas puternic, mineral ( caracteristică specifică soiului), completat de nuanţe de flori de vară şi note ierboase.

Gustul său ispiră o prospeţime desăvârşită, completată de note discrete de citrice şi tente discrete ierboase, terminate într-un post-gust definit ca fiind simplu şi direct, în aceleaşi note susţinute de aciditate ridicată, prospeţime şi exuberanţă minerală.

În general Feteasca Regală este mai „zgârcită” în arome abundente şi note gustative persistente, dar tocmai simplitatea sa îi conferă o eleganţă ce te farmecă şi te atrage.

Un vin răcoros, perfect pentru zile caniculare, ce se cere alături de mâncăruri uşoare de vară, combinaţii de salate, preparate din peşte, fructe de mare, pui, consumat bine răcit, la temperaturi între 7 – 10 grade C.

Un vin de care-ţi vei aminti, care la prima vedere pare simplu, dar care se prezintă frumos şi surprinzător, corpolent pe alocuri, cu un echilibru excelent şi un gust specific, plăcut conturat.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi