Vinuri Ro

Gramma Cuvée Vişan 2011

Vinurile Gramma, produse de Casa Olteanu,  au o nobleţe şi un stil aparte.

” Pe dealul unde a fost pusă la cale prima unire a Principatelor Române rodeşte, acum, via care se află în proprietatea societăţii Gramma. La coacerea strugurilor veghează, aşadar, bătrânul Castan al Unirii, la umbra căruia s-au întâlnit unioniştii ”  – o frumoasă descriere a Cramei Gramma pe care o puteţi citi integral aici.

Apărută de puţin timp în peisajul autohton al vinurilor româneşti, Crama GrammaCasa Olteanu a reuşit să dovedească  că există vinuri româneşti de calitate, create din pasiune şi dragoste, totul pentru a transpune un strop de savoare şi bun gust într-un pahar cu vin.

A venit timpul să reîntâlnesc şi să descopăr mai îndeapropape (chiar mai pe îndelete) acest Cuvée Vişan, asta după primul contact surprinzător şi plăcut cu vinurile Casei Olteanu (avut în primăvară la târgul de vinuri Goodwine).

Gramma Cuvée Vişan 2011, D.O.C. – C.M.D, este un vin alb, sec, compus prin asamblarea  a trei soiuri de vin:  Fetească Albă, Fetească Regală şi Aligoté.

Acest Cuvée este o combinaţie reuşită, exact ca o simfonie pitorească, ce-ţi învăluie simţurile, catifelat şi delicat, răcoros, dar plin de mister.

Culoarea sa galben deschis, luminos, este însoţită de aromele olfactive fine, care parcă nu îndrăznesc să te atingă, ce aduc aminte de note florale de tei, miere proaspăt scoasă din stup şi flori de vară.

Gustul său este diafan, discret, ce debutează cu arome de grapefruit, continuă cu nuanţe de coajă de lămâie, pepene galben şi mandarine.

Gramma Cuvée Visan 2011 este un vin reuşit, complex, amplu, onctuos, rotund, suţinut de un alcool (14%) ce-i impune eleganţă, graţie şi o undă mătăsoasă, cu un final mediu, acompaniat de note picante discrete, parcă de ghimbir, ce ies mai bine în evidenţă dacă este servit bine răcit.

Este un vin mai deosebit, pentru evenimente speciale, cele trei soiuri de vin din care este compus completându-se, susţinându-se şi îngemănându-se aproape perfect.

Gramma, ca şi numele său cu rezonanţă şi semnificaţie aparte (din it. gramma – „scriere„, „comunicare„, „scrisoare„), reuşeşte să surprindă, să impresioneze plăcut şi să „comunice direct”, „să caligrafieze” efectiv prin acest vin- Cuvée Visan 2011, dovedind astfel că se pot întâmpla şi lucruri bune, ceea ce nu este decât lăudabil.

Acest fapt a fost observat şi mai ales demonstrat în ultimii câţiva ani la cramele mai mici, ce au venit cu apariţii noi, de calitate pe firmamentul vinurilor premium româneşti, ceea ce onorează, impresionează, dar şi obligă (deopotrivă).

Nu putem decât să le urăm mult succes şi să susţinem vinurile premium româneşti!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi