Vinuri Ro

Cabernet Sauvignon Comoara Pivnitei 1993

Dacă ne gândim puţin la semnificaţia termenului „vintage“, acesta desemnează vinul reprezentativ pentru un anumit an sau pentru o anumită podgorie. El este sinonim cumva cu ceea ce francezii numesc Grand Cru.

Vinul roşu pe care-l prezentăm astăzi este un vin sec, din strugurii soiului Cabernet Sauvignon,  recoltati în Podgoria Odobeşti, un vin dintr-un an (1993) cu o recoltă foarte bună, provenind dintr-un areal viticol cu anumite caracteristici pedo-climatice deosebite .
Acest Cabernet Sauvignon, produs de către Vincon Vrancea, se remarcă printr-o  structură, complexitate şi o fineţe aparte. Buchetul său este amplu, delicat şi rafinat, amintind de batonul de vanilie, fructele roşii, completate cu note discrete de lemn şi piele. Gustativ este dacă vreţi o surpriză şi mai plăcută, regăsind un mix, o combinaţie echilibrată de note de coacăze negre, afine şi prune uscate. Taninii de stejar, deja catifelaţi şi pe alocuri diafani, însoţiţi de nuanţele vanilate, se simt consistent până pe finalul lung. Vinul pare pe alocuri intens dar în acelasi timp notele catifelate îi asigură un echilibru şi o tentă mătăsoasă, extrem de fină. Un vin bun, un vin ce a evoluat frumos de-a lungul existenţei sale. A fost decantat pentru început 1 oră, ulterior deschizandu-se frumos, elegant, dezvăluind aromele şi nuanţele sale adânc ferecate.

Referitor la vinurile româneşti de acest gen, cu oarecare vechime, opiniile sunt împărţite. Şi pe bună dreptate.  Pornind de la producţia sa şi până la modul, timpul şi mai ales condiţiile de păstrare, din momentul scoaterii vinului din crama producătorului şi până la raft (unde, ţinând cont de preţul mai ridicat, are toate şansele să mai zăbovească o perioadă bună); dacă mai adăugăm la acest tablou temperaturile din magazin, ce nu sunt deloc propice păstrării vinului în condiţii ideale,  vinurile din această categorie pot să ajungă la consumatorul final cu oarecare probleme. Din păcate ce spunem nu este o noutate  şi nu credem că va avea o rezolvare prea curând. Şi asta în detrimentul vinurilor vechi, în general, fie că sunt româneşti sau străine.

23 Comentarii

23 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi