Vinuri Ro

Budureasca Tămâioasă Românească sec 2011

Urmând trendul crescător, ce marchează benefic în ultimi ani vinurile româneşti din zona Dealu Mare, producătorul de vinuri Budureasca  a experimentat cu succes şi a lansat pe piaţă un vin, din soiul Tămâioasă Românească, vinificat în sec (producţie a anului 2011).

Interesantă este şi metoda de vinificaţie utilizată în producerea acestui vin, pentru a se obţine în final maxim 4g de zahăr/litru (asta chiar dacă faima şi consacrarea  i-au adus-o aromele sale, transpuse însă în vinuri ceva mai dulci).

Pentru a realiza un vin sec, dintr-un soi de struguri  care, preponderent, dă naştere vinurilor demi-dulci şi dulci, ţine deja de arta notabilă a vinificatorului.

Vinul propriu-zis se prezintă frumos, cu o culoare galben pai strălucitoare, completată cu reflexe discrete verzui.

Cu un nas caracteristic soiului de strugure tămâios, aromele sunt efectiv combinate alternativ, parcă cu nuanţe de miere, soc, iasomie şi lime.

Gustul său este inconfundabil, atac abundent la început,  puternic aromat, cu tente discrete, uşor amărui.

Aciditatea susţinută se simte îmbucurător până spre final, vinul fiind unul plin, proaspăt, revigorant.

Finalul mineral, cu un post-gust interesant, în care mierea şi gustul de struguri bine copţi te determină să astepţi parcă acea dulceaţă specifică tămâioaselor, este cel care te trezeşte şi-ţi indică, dincolo de alcoolul (13%) perfect integrat,  faptul că totuşi avem de-a face cu un vin sec. Vinificatorul tocmai asta a încercat să obţină.  Şi a reuşit cu prisosinţă!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi