Degustari

Budureasca Noble V 2016

Stephen Donnelly a absolvit Universitatea Davis din California și a debutat ca vinificator în Napa Valley. Talentul să a fost reconfirmat și de rezultatele pe care le-a avut vinificând în Anglia, Ungaria, Africa de Sud și mai târziu în România.

Acesta a ajuns în România în anul 1995, atras de potențialul vinurilor românești, iar din anul 2007 este vinificator la Crama Budureasca. În numai 13 ani, prin talentul său, a reușit să demonstreze potențialul zonei Dealu Mare. Aşa cum l-am regăsit şi în acest asamblaj, format din cinci soiuri roşii – Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Fetească Neagră – intitulat foarte sugestiv Noble V.

Este un vin de Lume nouă, dominat de senzaţii dulci, cu gust plin, bogat, rotund şi catifelat, cu o personalitate care iese treptat la suprafaţă, pe măsură ce vinul este aerat în decantor.

Vinul are un corp mediu şi o persistenţă tipică vinurilor obţinute în zona Dealu Mare cu o complexitate aromatică remarcabilă.

Aş recomanda să fie servit undeva la 15-16 grade Celsius, datorită alcoolului destul de ridicat (14,5%). Astfel, putem să ne bucurăm de aromele sale care vin în prim plan cu un buchet de fructe de pădure, cireşe prune şi chiar o tuşă plăcută de marţipan, vinul fiind completat de taninuri moi, rotunde, coacăze negre bine coapte, plus ceva note de piper destul de persistente. Baricarea sa în vase de stejar românesc şi franţuzesc îi adaugă note delicate de zahăr vanilat, ciocolată neagră şi cacao. Structura sa elegantă se prelungeşte până în post-gustul lung, în care se simt amplificate notele fructate.

Este un vin care are potențial de învechire, pentru cei care au răbdare cu el chiar le recomand să uite de cîteva sticle în cramă pentru 3-5 ani. Surprizele vor fi pe măsura aşteptărilor!

Îl puteţi achiziţiona din online, chiar de pe site-ul producătorului (pe cel din recolta 2017):https://budureasca.ro/noble-five/

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi