Domnilor, nu ezitaţi să faceţi doamnelor şi domnişoarelor o surpriză plăcută de Mărţişor!
Iată o reţetă extrem de simplă, de efect şi cu preparare rapidă, un veritabil Mărţişor culinar: căpşuni înmuiate în ciocolată albă, pentru desertul unei cine delicioase, apetisante şi romantice de 1 Martie.
După ce spălaţi căpşunile, le uscaţi cu un şervet de bucătărie astfel încât să fie complet uscate.
Ciocolata albă se topeşte încet la foc mic, până ajunge la consistenţa unei smântâni groase. Se trec căpşunile rotativ, de 2 ori prin ciocolata albă, se aşează pe o folie de aluminiu pentru a se întări. Ulterior, se topeşte şi puţină ciocolată neagră, care se întinde ca-n imagine cu ajutorul unei linguriţe, într-un fir subţire, pentru asezonare. Se aşează pe o tavă în frigider pentru 30 de minute. Se consumă proaspete pentru a savura textura fructelor.
Nu putea însoţi un desert delicios decât un vin pe placul Doamnelor şi al Domnişoarelor (+18 ani!): un vin spumant demisec, servit rece, la o temperatură de 6-8°C!
Prahova Valley – vin spumant demisec, produs de Cramele Hallewood, din soiurile de struguri Chardonnay, Fetească Regală şi Riesling, prin metoda tradiţională de fermentare în sticlă.
Este un vin rotund şi suav, cu un şarm şi o senzualitate deosebită, cu arome delicate de miere şi flori de citrice, note de ananas şi flori de soc. Se asociază excelent cu desertul de căpşuni în ciocolată şi, de ce nu, cu momentul Mărţişorului, simbol străvechi, precreştin, specific spaţiului carpatic şi zonelor sale limitrofe, legat de simbolul regenerării, al venirii primăverii.
Tradiţionalul şnur, format din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru (mai rar), reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarna, căldură-frig, lumină-întuneric, fertilitate-sterilitate. Mărţişorul rămâne peste veacuri „funia anului”, care adună laolaltă săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular: vara şi iarna, simbolizate de şnurul bicolor, fiind un fel de talisman menit să poarte noroc. Împletirea celor două culori simbolizeaza geneza şi regenerarea vieţii.
Iată şi urarea noastră, pentru toate doamnele şi domnişoarele, prilejuită de ziua Mărţişorului:
Vă fie micul mărţişor
Prilej de bucurie,
Acum, când florile de gheaţă pier
Iar primăvara-nvie!