Nu de puţine ori ne-a fost dat să avem surpriza, atunci când destupăm o sticlă de vin, să descoperim mici reziduri sub forma de cristale, fie pe fundul sticlei, fie pe dop, mai ales dacă sticla a stat la orizontală mai mult timp prin cramă.
Este ceva natural dacă ţinem cont de faptul că s-au ţinut sticlele de vin la temperaturi mai joase, pe peretii lor luând astfel naştere forme cristalizate mărunte, asemănătoare cu cele de gheaţă.
Această depunere este normală în situaţia în care vinul nu a fost refrigerat.
Acidul tartric, predominant în vin, reacţionează cu compuşii pe bază de fosfor formând bitartratul de potasiu.
Aceasta este o substanţă ce acţionează ca un nucleu pentru viitoarele cristalele ce se vor forma.
Nu este o regulă pentru toate sticlele sau neapărat un defect al vinului.
Aceast fenomen al apariţiei şi formării cristalelor (unele sub forme frumoase şi chiar spectaculoase) se mai întâlneşte la sticlele de vinotecă ce au stat mult timp „la odihnă” în poziţie orizontală sau dacă vinul este foarte vechi ori mai puţin filtrat.
(thanks for photos: wino-sapien.blogspot.ro )