Vinificatie

Vinul şi Încălzirea Globală

Când vine vorba de vinificaţia din zilele noastre, un factor foarte important ce intervine în recolta vinului este climatul. Studiile arată că recoltele s-au îmbunătăţit odată cu modificarea temperaturilor din ultimii 50 de ani, în special în zonele cu un climat răcoros. Podgoriile cu un climat răcoros ar putea chiar beneficia după urma încălzirii globale. Nu putem spune însă acelaşi lucru despre podgoriile aflate în regiunile mai călduroase.

Şansele sunt ca în viitorul apropiat să observăm o oarecare concurenţă în domeniu, odată cu încălzirea mediului. Studiile arată că majoritatea podgoriilor ce au beneficiat după urma încălzirii au avut parte de o creştere a temperaturii în medie de 1.3 grade Celsius. Efectele au avut cel mai puternic impact asupra regiunilor precum Valea Rinului sau Valea Mosel.

Zonele cu un climat mai călduros, precum faimoasa regiune Chianti din Italia, s-ar putea confrunta cu situaţia în care strugurii se vor coace mult prea devreme. Coacerea prematură ar da naştere unui vin cu o concentraţie mult mai mare de zahăr şi totodată de alcool, vinul pierzând astfel din echilibru şi aciditate. Temperaturile ridicate ar putea forţa producătorii să se adapteze la noi procedee pentru a obţine vinuri asemănătoare sau chiar să fie nevoiţi să aleagă soiuri noi de viţă de vie mult mai adecvate climatului. Fenomenul reprezintă o ameninţare pentru  industriile cu o reputaţie şi cu o identitate regională.

Se anticipează pentru următoarea jumătate de secol o creştere de 2 grade Celsius ce va duce la schimbări majore în industria vinului din toata lumea. Problemele încălzirii globale nu se rezumă doar la vin. Dacă acest fenomen continuă, va afecta nu doar ecosistemele şi economia, dar şi vieţile oamenilor. Ar putea provoca aşadar o catastrofă mondială cu timpul, dar măcar ne putem consola cu gândul că vom avea parte de vinuri mai bune.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi