Vinificatie

Cultura viei se adaptează în faţa schimbărilor climatice?

Microclimatul existent lângă lacul Ontario, Canada, în apropierea cascadei Niagara, a ajutat la dezvoltarea unei mici industrii înfloritoare a viei şi vinului. Dar în ultimii ani, s-a constatat o creştere îngrijorătoare a temperaturilor, lucru semnalat de meteorologi, cercetat de specialiştii Universităţii Brock şi observat inclusiv de către viticultorii locali, cu precădere datorită afectării recoltelor.

Zona este renumită pentru realizarea vinului de desert Icewine, ce se pare că va fi produs, treptat, odată cu noile schimbări climatice, în noi zone din Canada. Poate că vinificatorii vor încerca alte metode pentru uscarea strugurilor. Sau poate vor muta treptat podgoriile în zone relativ mai puţin cunoscute ca regiuni viti-vinicole.

În faţa schimbării condițiilor climatice, cultivatorii de struguri din Canada, producătorii de vin şi oamenii de ştiinţă acordă o atenţie sporită acestui fenomene, tocmai pentru a găsi cele mai bune moduri de a se adapta la ele.

Schimbările climatice pot fi un subiect controversat (şi chiar au devenit în ultima vreme).

„Iernile sunt mai calde, există o tendinţă de încălzire treptată cu câteva grade, alături de condiţii mai extreme și variabile. Ceea ce putem face în vie este să ne adaptăm la ceea ce pare a fi vremea în ultimii ani: foarte variabilă, impredictibilă şi foarte provocatoare” precizează Gary Pickering – cercetător.

Această cercetare vine în completarea studiilor climatice ce indică progresiv creşterea temperaturilor în Canada în ultimii 40 de ani.

Modificările pot fi benefice pentru unele soiuri roşii cum ar fi Cabernet sauvignon, care preferă o perioadă de vegetație mai lungă şi o vreme mai blândă.

Pe de altă parte, iubitorii vinurilor Pinot noir nu ar fi chiar atât de norocoşi.

Pentru soiurile cum ar fi pinot noir, pe care variaţiile de climă, răcirea sau încălzirea atipică, le-ar afecta şi ar putea fi ameninţate dacă temperaturile continuă să crească treptat,  deoarece varietatea de struguri Pinot noir preferă condiţii de creştere mai răcoroase, mai ales că acesta ajunge la maturitate în luna septembrie.

Atunci când există condiţii propice pentru Icewine – vinul dulce, scump, aromat şi exclusiv, care pune Niagara pe hartă vinurilor de gen, are o cerință specială, proprie: temperaturile trebuie să se situeze la cel puţin –8 grade C înainte de cules, pentru ca  strugurii să îngheţe în vie şi culesul să poată începe.

„A fost intrarea noastră pe scena mondială a vinurilor pentru un număr de ani. Oportunităţile pentru a selecţiona strugurii necesari producererii de Icewine sunt în scădere în zona Niagara”, relatează Dave Chidley/Canadian Press.

„Aceasta este realitatea ultimilor ani, de care toată lumea este îngrijorată pentru că ai nevoie de o fereastră corespunzătoare în timpul iernii când temperaturile sunt între –8 şi –11 grade C. Şi ceea ce am găsit în acest an, comparativ cu istoricul meteorologic al ultimilor ani, arată clar faptul numărul de perioade propice strugurilor destinaţi pentru Icewine sunt de fapt în scădere”.

Dar dacă Icewine-ul a devenit mai puţin viabil în zona Niagara, unde iernile sunt din ce în ce mai blande, probabil producția sa s-ar putea muta un pic mai departe, spre în nord, în cazul în care încă este posibil să existe suficient vreme rece, spre zona Grey, ce ar putea fi avantajoasă.

Cercetătorii de la Universitatea Brock, care au primit 2,86 de milioane de dolari finanţare din partea guvernului statului Ontario anul trecut, au inclus în eforturile lor îmbunătăţirea monitorizării condițiilor climatice în vie astfel încât cultivatorii să poată şti când este cel mai bun moment pentru recoltat.

Activitățile de cercetare, de asemenea, se îndreaptă şi către producția vinurilor spumante, care este încă în etapele sale de început în zona Ontario.

„Vinul spumant are nevoie de struguri cu acelaşi nivel de maturitate, aşa cum se procedează pentru vinurile  de masă. Dacă este un sezon care este compromis de ploaia excesivă şi o perioadă de vegetație scurtată, aceşti struguri ar putea fi buni pentru vinul spumant”.

Regiunea British Columbia se confruntă cu ierni blânde conform datelor climatice, care ar putea avea implicaţii benefice în cazul în care strugurii vor fi cultivaţi aici.

Studiile prezentate de Centrul de Cercetare Agroalimentară Pacific, din Summerland, arată că atât temperaturile minime cât şi cele maxime ale iernilor au crescut cu câteva grade comparativ cu secolul trecut, în special în regiunea Okanagan, care a permis dezvoltarea unei industrii care are la bază strugurii pentru vin, începând cu sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980.

Dacă privim în viitor ne-am aştepta că aceste temperaturi să crească în timpul iernii şi să afecteze benefic cea mai mare parte din British Columbia, care ar permite, pentru unele dintre culturi, trecerea la latitudini mai mari, mai nordice.

În toamnă, strugurii nu sunt încă aclimatizaţi, astfel potenţialul lor se reduce semnificativ datorită daunelor produse în vie de variaţiile climatice. Atâta timp cât vor exista temperaturi şi variaţii extreme ale vremii, neaşteptate, există riscuri sporite, toamna târziu sau iarna devreme, ca producţia de Icewine să fie compromisă. Schimbările climatice sunt într-o continuă schimbare încă de acum 2000 de ani, totul ţine de adaptare, de identificarea unor noi zone cu potenţial şi, în final, de înfiinţarea şi concentrarea unor noi plantaţii cu viţă de vie în aceste zone.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi