În ultima vreme, vinificatorii îmbrăţiţează ideea recipientelor de fermentare construite din beton, în formă de ou, ca o modalitate ingenioasă de a adăuga arome unice la vinurile lor, datorită formelor rotunjite ce ajută la creşterea mineralităţii viitorului vin precum şi la rotunjirea aromelor sale.
Ouăle (de fapt recipientele de fermentare) pot fi până la 6 metri înălţime sau chiar mai mari, dar, în ciuda aparenţelor, se confruntă cu o problemă destul de gravă, mai ales pentru această abordare a producerii vinului. Şi totul începe cu permeabilitatea betonului.
Comparativ cu rezervoarele din oţel inoxidabil, care nu permit contactul cu oxigenul, dar care crează arome puternice, apoi butoaiele din lemn, care sunt destul de poroase şi crează un gust uşor granulat, nisipos, cu arome de stejar, fermentoarele în formă de ou realizate din beton se încadrează undeva între recipientele din oţel inoxidabil şi butoaiele din lemn, din punct de vedere al permeabilităţii, oferind o a treia opţiune.
Ceea ce rezultă este un vin cu o mineralitate îmbunătăţită şi o textură mai bogată, dar fără stejar. Este un instrument, care completează această nişă.
Rezervoarele din beton pentru fermentare nu reprezintă o noutate în domeniu, dar interesul pentru ele s-a redus treptat, mai ales după ce prin anii ’70 au început să fie folosite tot mai frecvent rezervoarele din oţel inoxidabil (alimentar). Dar iată că betonul încearcă o revenire.
Rezervoarele din beton în forma de ou, au pereţii de aproximativ 3 cm grosime şi pot fi folosite mai mult de un deceniu.
Aproximativ cu patru ani în urmă, un producător din Statele Unite ale Americii, Sonoma Exprimate Stone Corporation, a scos pe piaţă asemenea rezervoare.
Compania realizează pe module rezervoarele din beton pentru fermentarea mustului/ravacului, iar tocmai forma sa finală de ou conic ajută la condensarea gazelor ce se emană în timpul fermentării, păstrând în vin o cantitate de fier care este considerată a fi benefică.
”Vinurile fermentate în recipientele din beton în formă de ou pare a fi vii şi pline de energie”, precizează Eileen Crane şi TJ Evans, de la Domaine Carneros Winery, Napa Valley, California, iar de sărbătorile pascale, pentru a fi în ton cu evenimentul, au fost pictate corespunzător. Rămâne de văzut dacă “oul” sau “iepuraşul” va ajuta la realizarea vinului la nivelul preconizat de producătorii ce utilizează astfel de tehnologii!