Vinurile rosé au început să prindă destul de bine, cu precădere în acest an şi mai ales din această vară. Nuanţele de roz ce încântă şi atrag privirile, pot varia de la un subtil roz vibrant, fierbinte, în funcţie de strugurii utilizaţi, până la un roz intens, închis. Totuşi, cum se obţine culoarea unui vin rosé ? Majoritatea vinurilor rosé sunt realizate din varietăţi de struguri precum: Pinot Noir, Syrah, Grenache, Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Sangiovese, Zinfandel, Fetească Neagră. Aceste soiuri pot fi folosite fie singure fie în diferite proporţii (cupaje, asamblaje). Un rosé (rosado) din Spania va adesea în mare măsură derivate din struguri Tempranillo, în timp ce în Italia pot utiliza mai mult Sangiovese, în timp ce în SUA există tendinţa de a folosi cu predilecţie Cabernet Sauvignon, Merlot şi Zinfandel. În România Feteasca Neagră a început să intre în componenţa rosé-urilor, aducând o tuşă deosebită, robusteţe şi corp frumos vinurilor. În mod tradiţional, în procesul de vinificaţie, pieliţa strugurilor roşii are un contact cât mai redus cu mustul. Cu cât va fi mai de scurtă durată contactul, cu atât mai deschisă va fi culoarea vinului. Ochiul va surprinde variaţii de culoare de la roz deschis pană la roz intens, în paleta de culori intrând nuanţe ce amintesc de culoarea somonului, a foii de ceapă, a rodiei. Aromele vinurilor rosé înclină spre nuanţe de căpşuni, cireşe şi zmeură cu unele note de citrice şi pepene verde. Rosé-urile sunt perfecte pentru primavară şi vară, mai ales când acestea sunt servite bine răcite, fiind astfel un acompaniament tonic, fresh, răcoritor, alături de sortimentele culinare specifice vremii calde precum: fructe de mare, carne friptă la grătar, aperitive cu şuncă, pui, friptură de vită, salate de sezon, cartofi cu ou, chips-uri, hamburgeri la grătar, chiar cartofi prăjiţi şi ketchup.
În vara ce tocmai a trecut, vânzările şi cerea de vinuri rosé au fost ridicate, fiind în creştere cu aproape 13% faţă de anul precedent. Prognozele pentru 2013 sunt la fel de încurajatoare, lucru îmbucurător, mai ales pentru o piaţă a vinului ce începe treptat şi timid să se maturizeze. Să amintim de rosé-urile anului 2012: Merlot Rose Vânju Mare 2011 (medaliat la Mondial du Rose cu aur), Budureasca Rose sec 2011 (medaliat tot cu aur la aceeaşi competiţie), Rose Liliac 2011 (un vin rosé promiţător, care în ediţia sa viitoare ce va fi lansată în 2013 cu certitudine va avea un cuvânt de spus), Caloian Rose 2011 de la Crama Oprişor, Mysterium Rose 2011 de la Jidvei, Vinul Cavalerului Rose 2011 de la S.E.R.V.E. , Sole Rose 2011 de la Recaş, acestea fiind doar câteva dintre rosé-urile ce ne-au încântat simţurile şi ne-au răcorit în zilele toride de vară din 2012. (foto: primavara in rose)
