Vinificatie

Pe când un top al terroir-urilor româneşti?

Postat in

Se tot vorbeşte de cuvântul terroir. S-a scris şi se va mai scrie.

Într-o definiţie scurtă a terroir-ului, termen de etimologie franceză, acesta exprimă reunirea într-un singur loc a unor caracteristici climatice, geografice, geologice, care încorporează influenţele temperaturilor, precipitațiilor, lumina soarelui,  solului (structura, aciditatea, mineralele, apa şi mai ales  capacitatea – potenţialul de reţinere a acesteia), înclinaţia pantei (dacă e regiune cu dealuri), drenajul solului.

Termenul de terroir  are în spate peste peste o mie de ani de experienţă şi de observaţie a ceea ce se întâmplă în vie, fapt  care a condus la o calitate ridicată a producţiei de struguri, o delimitare  precisă şi identificarea soiuri de struguri care se pretează a se cultiva în anumite zone şi locaţii viticole.

Spre exemplu termenul „Grand Cru„, desemnează o vie cunoscută pentru reputaţia sale favorabilă,  în producţia de vinuri de o calitate superioară. Desigur aceasta nu înseamnă întotdeauna un vin obținut din aceste zonei este superioară faţă de alte zone.

Nu ne-am propus să intrăm foarte mult în detalii, legate de definiţii sau despre terroir. Internetul abundă de articole de specialitate legate de terroir.

Ce ar fi interesant, ar fi realizarea unui studiu, bazat pe identificarea principalelor elemente ce compun un terroir, astfel încât să se reuşească, obiectiv şi real, identificarea celor mai bune sau ideale terroir-uri viticole de la noi şi, de ce nu, o clasificare a acestora, pe varietăţi de struguri, pe domenii/crame şi chiar pe cele mai reprezentative vinuri.

La noi există zone/regiuni D.O.C. (denumire de origine controlată)  sau I.G. (indicaţie geografică), iar în geografia viticolă a României apar noţiuni despre podgorii, centre viticole şi plaiuri, reprezentând arealele consacrate culturii viţei de vie (Mihai Macici, Vinurile României, Editura Alcor, Bucureşti,1996).

Din păcate nu există un terroir-metru, să-i zicem un „fel” de instrument etalonat de măsură, care să măsoare imediat, exact şi în baza căruia să se clasifice terroir-urile principale româneşti.

Va trebui inventat unul (adică un studiu serios şi realist)! Şi totuşi, vom avea un top al terroir-urilor româneşti?

1 Comentariu

Cele mai citite

Exit mobile version